Ενημέρωση

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Γιάννης Μόσχος ξέρει ότι για να φτάσεις στην κάθαρση, πρέπει πρώτα να κλάψεις...

στα 10

Merry FLIXmas! Σήμερα, o Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εξομολογείται στο Flix την ταινία που αγαπά να βλέπει στις γιορτές.

FLIXmas | Aγαπημένη Ταινία: Ο Γιάννης Μόσχος ξέρει ότι για να φτάσεις στην κάθαρση, πρέπει πρώτα να κλάψεις...

Οι γιορτές δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα. «It's the season to be jolly» και μακάρι να είμαστε όλοι! Αλλά σ' αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ακόμα κι αν έχουμε σκοτεινιάσει από τις περιστάσεις, αμφισβητούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων, έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε σε θαύματα, ή αν τα ύπουλα σκοτάδια της ενηλικίωσης δεν μπορούν να ξορκιστούν -όσα λαμπιόνια κι αν κρεμάσουμε στο δέντρο- το Flix έχει τη λύση: το σινεμά είναι μαγικό, κι από μόνο του ένα θαύμα.

Για αυτό άσε τα φωτάκια, κλείσε τα φώτα εντελώς, και βάλε να παίξει μια ταινία που θα σου δώσει τη ζεστασιά, τη γαλήνη, την FLIXmas ατμόσφαιρα των γιορτών.

Ποια θα ήταν αυτή; Οταν τα πολύβοα οικογενειακά τραπέζια τελειώσουν, όταν ξυπνήσεις από το ξενύχτι, μόνος ή με παρέα, με χανγκόβερ ή χωρίς - τι ταινία θα επέλεγες να δεις κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Μία ταινία που καθόλου δεν χρειάζεται να είναι χριστουγεννιάτικη, αλλά εσύ, για κάποιο λόγο, τη συνδυάζεις με τις γιορτές;

Αυτό ρωτήσαμε καλλιτέχνες, μουσικούς, εικαστικούς, δημοσιογράφους, designers, συγγραφείς, ακτιβιστές - φίλους του Flix. Και κάθε μέρα του Δεκεμβρίου, θα σας εξομολογούνται τις δικές τους επιλογές, δίνοντας σας ιδέες για να κάνετε κι εσείς σπίτι, το δικό σας FLIXmas αφιέρωμα.

FLIXmas all the way! Μπείτε στο κλίμα: αγαπημένες ταινίες για τις γιορτές, best of της χρονιάς που πέρασε, Top 10 λίστες των καλύτερων ταινιών του 2021, η δική σας ψηφοφορία που θα σας χαρίσει πλούσια δώρα, αλλά και αφιερώματα για το FLIX που γιορτάζει την επέτειο των 10 χρόνων του - στο λαμπερό μας FLIXmas Stream!

Magnolia

Ο Γιάννης Μόσχος επιλέγει τη «Μανόλια» (Magnolia,1999) του Πολ Τόμας Αντερσον

Πάνε πάνω από 20 χρόνια που είδα για πρώτη φορά στον κινηματογράφο την «Μανόλια» του Πολ Τόμας Αντερσον. Ακόμα θυμάμαι το συναισθηματικό σοκ που μου προκάλεσε. Εκλαιγα με λυγμούς μέσα στην αίθουσα, και να μην έχω και χαρτομάντιλα, και να προσπαθώ να κρύψω τα δάκρυά μου από τους διπλανούς μου (η μάστιγα των περισσότερων αντρών: να τρέμουμε μην τυχόν και μας δουν να κλαίμε). Εκτοτε την έχω δει περιστασιακά αρκετές φορές, και κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μα τα Χριστούγεννα που είναι μέρες γιορτής και χαράς; Κι όμως, κάπως την έχω συνδέσει μέσα μου με την περίοδο των γιορτών, κι ας μην είναι η πιο γιορτινή ταινία που μπορεί κανείς να σκεφθεί.

Mου υπενθυμίζει κάθε φορά πως το μόνο αληθινά σημαντικό είναι η αγάπη, το μόνο που μπορεί να μας ανακουφίσει, καθώς περιπλανιόμαστε χαμένοι και απροσανατόλιστοι στη ζωή.»

Magnolia

Magnolia

Είναι για μένα ένα καθαρτήριο συναισθηματικό λουτρό, μου υπενθυμίζει κάθε φορά πως το μόνο αληθινά σημαντικό είναι η αγάπη, το μόνο που μπορεί να μας ανακουφίσει, καθώς περιπλανιόμαστε χαμένοι και απροσανατόλιστοι στη ζωή.  

Ελπίζω να τα καταφέρω και στις φετινές γιορτές να ξαναδώ τη «Μανόλια»∙ θα καθίσω στον καναπέ μου, με μια κούτα χαρτομάντιλα δίπλα μου, να βαλαντώσω στο κλάμα και πάλι, χωρίς να φοβάμαι μήπως με δουν.

Και όσοι διαβάσετε αυτό το κείμενο υποκριθείτε παρακαλώ πως δεν σας το έχω ομολογήσει…

Ο Γιάννης Μόσχος είναι σκηνοθέτης, θεατρολόγος, μεταφραστής και καθηγητής θεατρικών σπουδών. Από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Περισσότερες FLIXmas αγαπημένες ταινίες

magnolia poster