Ενημέρωση

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #16 - Η Κρήτη στον «Κόκκινο Ουρανό» της Λάγιας Γιούργου

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, ταξιδεύουμε σε ένα νησί της Ελλάδας μαζί με μια κινηματογραφική ταινία.

Τα νησιά του ελληνικού σινεμά #16 - Η Κρήτη στον «Κόκκινο Ουρανό» της Λάγιας Γιούργου

Ο «Κόκκινος Ουρανός» γυρίστηκε στην Κρήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του εκβάλλει σε μια ερημική τοποθεσία στα δύσβατα νότια του νησιού, εκεί όπου το τοπίο είναι άγριο και ταυτόχρονα καθησυχαστικό, έκθετο στις διαθέσεις του καιρού και ταυτόχρονα μαγευτικό, ξένο προς την ανθρώπινη κατάσταση και ταυτόχρονα ικανό να θρέψει τα πιο δυνατά συναισθήματα.

Και είναι καλοκαίρι όταν δύο φίλοι θα δοκιιμάσουν τη σχέση τους με αφορμή μια γυναίκα, μοναχικοί ήρωες ενός γουέστερν που δεν χρειάζεται καμία Αγρια Δύση για να απλώσει την αφιλόξενη ερημιά του και να γίνει ταυτόχρονα κινηματογραφικό είδος και καθημερινή αφήγηση, μιλώντας για όσα χωρίζουν την ανθρώπινη φύση από αυτή μιας αλυσίδας ζωής που εκτείνεται πάνω και πέρα από τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα θέλω και τα γιατί.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - Ταινίες για ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Red Sky 607

Σε ένα θερμοκήπιο στα Μάλια, τη μαγευτική παραλία της Τέρτσας στο νότιο Ηράκλειο και κυρίως μέσα και έξω από μια σύγκρουση χαρακτήρων, η Λάγια Γιούργου παίζει με τα στερεότυπα ενός ερωτικού τριγώνου, της τουρίστριας, του μοναχικού καουμπόι και του πνευματικού ερημίτη και τα ανατρέπει με τη βοήθεια της φύσης - ευλογημένη από ένα τόπο στα όρια της άγονης φαντασίωσης, όπου ο άνεμος μπορεί να λυσσομανά κάθε φορά που ο θυμός μεγαλώνει και η θάλασσα να σηκώνεται κάθε φορά που αναγκάζεται να σκεπάσει τις ανθρώπινες φωνές.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

Red Sky 607

Red Sky 607

Red Sky 607

Red Sky 607

Οταν ο ουρανός θα γίνει κόκκινος, ο χρόνος θα σταματήσει. Περίπου όπως σταματάει πάντα όταν βρίσκεσαι μακριά από το αγριεμένο πλήθος σε μια παραλία καταφύγιο και απόδραση μαζί.«Κόκκινος Ουρανός» της Λάγιας Γιούργου (2011) / Σενάριο: Λάγια Γιούργου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάσος Ζαφειρόπουλος / Πρωταγωνιστούν: Ορφέας Αυγουστίδης, Απόστολος Τότσικας, Πίλα Βιτάλα, Λαέρτης Βασιλείου, Αργύρης Θανασούλας, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Αγγελική Λεμονή

Διαβάστε ακόμη: