Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές στον κόσμο. Με κεντρικούς χαρακτήρες τον Ψαρογιώργη (Γιώργη Ξυλούρη), τα τρία παιδιά του που σπουδάζουν στη Μελβούρνη και τον πατέρα του, Ψαραντώνη, η ταινία ακολουθεί την οικογένεια μέσα από επαγγελματικές προκλήσεις και δύσκολες προσωπικές αποφάσεις και καταγράφει τη ζωή τους για διάστημα δύο ετών. Η ταινία ξεκινάει το 2012. Είναι μια χρονιά κρίσιμων αποφάσεων και αλλαγών για την οικογένεια του Ψαρογιώργη, που ζει μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας.

Ανάμεσα στις γενιές των Ξυλούρηδων, ανάμεσα στην παράδοση, τους χορούς, την ιδιαίτερη ομιλία των ανθρώπων από τ’ Ανώγεια και… τη Μελβούρνη όπου ζει η νεότερη «σοδειά» της οικογένειας, το φιλμ παρακολουθεί ένα μάτσο ανθρώπους, την οικογένεια αλλά κι όσους την περιστοιχίζουν, που συνδέεται από δυο πράγματα: δεσμούς αίματος και μια κοινή αγάπη για τη μουσική και για τη ζωή. Στην επίσκεψη που κάνει στο σύμπαν τους, η Αγγελική Αριστομενοπούλου, μετά το ντοκιμαντέρ «Ταξιδιάρα Ψυχή» για τον Γιάννη Αγγελάκα, ακολουθεί την ίδια μέθοδο, πλησιάζει τους ήρωές της, τους παρακολουθεί με κέφι κι έμφαση στο συναίσθημα και, καταγράφοντας τις καθημερινές λεπτομέρειες της ζωής τους και τους στοχασμούς τους, σχηματίζει ένα γλαφυρό πορτρέτο ανθρώπων και μια ολόκληρη κοσμοθεωρία με βάση τα βιώματά τους.

Το σπίτι είναι εκεί απ’ όπου ξεκινά η ιστορία σου λέει κάποια στιγμή η ταινία και, για τους Ξυλούρηδες, αυτή είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Οι πιο αντίθετοι, αταίριαστοι κόσμοι έρχονται κοντά χάρη στην κοινή παράδοση. Αυτή η παράδοση είναι και ο ιστός της ιστορίας, απλώς όχι με την στενή έννοια του φολκλόρ. Περισσότερο μια παράδοση «μελωδική», με πίστη στην ειλικρίνεια, στη χαρά, στη σκληρή δουλειά. Πιάνοντας λεπτές, ιδιωτικές στιγμές των μελών της οικογένειας, επικεντρώνοντας στον χαρισματικό, λαμπερό Γιώργη, πηγαινοερχόμενη σε διαφορετικές ηπείρους που μοιάζουν με διαφορετικά σύμπαντα, η ταινία καταφέρνει, με μπρίο και στοργή, να παρουσιάσει μια πολύ ιδιαίτερη κάστα ανθρώπων και να δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας για το πώς μπορεί κανείς ν’ αρπάξει το μέλλον του απ’ το χέρι και να το διαμορφώσει.