Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με το ελληνικό geekdom τότε σίγουρα γνωρίζεις τους Unboxholics. Εχοντας καταφέρει τα τελευταία 12 χρόνια να γίνουν ένα από τα πιο viral και πιο αγαπημένα κανάλια του ελληνικού YouTube, τα αδέρφια Σάκης και Αλέξανδρος Καρπάς έχουν αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια και στο αγαπημένο τους κινηματογραφικό (και gaming) είδος – εκείνο του τρόμου.

Ετσι, μετά από τέσσερις πρωτότυπες mini ταινίες horror μυθοπλασίας, καθώς και το «Κουκλοθέατρο», μια διαδραστική horror σειρά πέντε επεισοδίων, τα αδέρφια Καρπά αποφάσισαν να κάνουν το τρομαχτικό μεγάλο βήμα και στη μεγάλη οθόνη, με την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Μην Ανοίγεις την Πόρτα». Και η αλήθεια είναι πως πρόκειται από τις πιο τίμιες και ενδιαφέρουσες προσπάθειες στο είδος του τρόμου, ένα είδος που σπανίζει πλέον στο ελληνικό σινεμά.

Μακριά από τον πολιτισμό, σε ένα παγωμένο δάσος στην αφιλόξενη πλαγιά ενός βουνού, μια ομάδα ερευνητών δέχεται επίθεση από μια απροσδιόριστη φιγούρα. Μοναδική διασωθείσα, μια νεαρή βιολόγος η οποία βρίσκει καταφύγιο στην απομονωμένη καλύβα ενός μυστήριου άντρα. Μαζί, θα ξεκινήσουν ένα αποκαλυπτικό ταξίδι στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Τι βρίσκεται άραγε στη σκοτεινή καρδιά του δάσους;

Μέσα στο πρώτο σχεδόν πεντάλεπτο της ταινίας δεν ακούγεται κανένας διάλογος. Απλά η κάμερα (κι εμείς μαζί της) ακολουθεί έναν άντρα στην καθημερινότητα του σε ένα σπίτι πάνω σε ένα βουνό, στη μέση του πουθενά, να μαζεύει ξύλα, να ετοιμάζει φαγητό και να ξεκουράζεται. Ακόμα όμως και έτσι νιώθεις πως κάτι δεν πάει καλά. Το μόνο που σπάει την σιωπή της ηρεμίας του είναι το δυνατό χτύπημα στην πόρτα του ένα βράδυ, το οποίο ακολουθούν οι κραυγές βοήθειας μιας γυναίκας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα αδέρφια Καρπά αγαπούν πραγματικά αυτό που κάνουν.

Τα αδέρφια Καρπά έχουν ήδη μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, θεμελιώσει μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, η οποία, από εκείνη την στιγμή και έπειτα, αρχίζει να χτίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σχεδόν άρτια τόσο τεχνικά (ήχος και εφέ είναι πραγματικά αρκετά ικανοποιητικά) και όσο κινηματογραφικά (η φωτογραφία του Αλέξανδρου Καρπά πολλές φορές εντυπωσιάζει), η ταινία είναι μια αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια για να ξεχωρίσει, να κάνει σινεμά είδους, να δημιουργήσει ένα κινηματογραφικό σύμπαν όπως τα αδέρφια το οραματίστηκαν.

Κινηματογραφώντας με ένα κλειστοφοβικό τρόπο τόσο το δάσος (το οποίο αποτελεί και τον τρίτο χαρακτήρα της ταινίας), άλλοτε φωτεινό και γεμάτο από μια απόκοσμη καταχνιά αλλά και άλλοτε σκοτεινό και επικίνδυνο, φωτίζοντάς το μόνο τα φανάρια και τους φακούς των ηρώων, όσο και το ίδιο το σπίτι, με θρησκευτικές εικόνες και τρόπαια από διάφορα κυνήγια, τα αδέρφια βάζουν την ατμόσφαιρα στο τιμόνι της ταινίας τους, ίσως μερικές φορές περισσότερο από ότι χρειάζεται.

Υποβλητική στο μεγαλύτερο μέρος της, αποπνιχτικά αφόρητη στο υπόλοιπο, νιώθεις πως από ένα σημείο και μετά η ατμόσφαιρα αρχίζει να καταβροχθίζει την ταινία, χωρίς να δίνει χώρο στο σενάριο και στους μόλις δυο χαρακτήρες της να εξελιχθούν όπως θα έπρεπε. Το «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» θέλει να είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ για το σκοτάδι και τις τύψεις που κουβαλά ο καθένας μέσα του, οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν να σε πνίγουν και να σε τρώνε από μέσα προς τα έξω. Και προσπαθεί γι' αυτό, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανάλυση στην ψυχοσύνθεσή των χαρακτήρων του και επιλέγοντας να τους προσεγγίσει σχεδόν τελείως επιδερμικά, με τους Σάκη Κάρπα και Φωτεινή Λεβογιάννη να προσπαθούν με τη σειρά τους να βρουν έξοδο κινδύνου από τα σεναριακά κλισέ.

Η κεντρική ιδέα όμως παραμένει αρκετά ενδιαφέρουσα, με την πλοκή να μοιάζει περισσότερο ως ένα fan fiction βγαλμένο από το σύμπαν του «Silent Hill», από όπου τα δύό αδέλφια έχουν επηρεαστεί αρκετά, όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι, ικανοποιώντας ίσως αρκετά τους γνώστες αλλά, ευτυχώς, χωρίς να αποξενώνουν τελείως ακόμα κι εκείνους που δεν γνωρίζουν τίποτα από τα παιχνίδια.

Σε μια ελληνική κινηματογραφική βιομηχανία που σηκώνει τα χέρια ψηλά στο σινεμά είδους, κάτι που λείπει πραγματικά από το εγχώριο σινεμά, πιστεύοντας πως χρειάζεται αρκετή τεχνογνωσία και budget για να το πραγματοποιήσεις, τα αδέρφια Καρπά με το «Μην Ανοίγεις την Πόρτα» έρχονται για να αποδείξουν μάλλον το αντίθετο. Με μόλις έξι άτομα στην παραγωγή της ταινίας (με τα περισσότερα πράγματα από αυτά να τα έχουν κάνει τα δυο αδέρφια) δείχνουν πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι να ανοίξεις την πόρτα σε μια καλή ιδέα και να επενδύσεις σε αυτήν με μεράκι, κέφι, παρέα και αρκετή αγάπη γι' αυτό που πας να κάνεις.

Διαβάστε ακόμη: Οι Unboxholics μιλούν στο Flix για το μεγάλο (τρομαχτικό) βήμα στη μεγάλη οθόνη