Η ένδειξη ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα δεν θα είχε κανένα νόημα, αν η κατασκευή της, πολύ πριν την καλλιτεχνική της αξία ή την τελική της αποτίμηση ως σινεμά που πετυχαίνει ή όχι να συγκεράσει εμπορικό σινεμά και ματιά δημιουργού, δεν πρόδιδε άριστη προσοχή στη λεπτομέρεια της ανασύστασης μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής όπως οι αρχές της δεκαετίας του ’80 και τελικά μια αληθοφάνεια που μοιάζει ζητούμενο ακόμη και στο πιο σκληροπυρηνικό fiction.

Βρισκόμαστε στο 1982, στην μετά - Φράνκο Ισπανία που ζει στους ρυθμούς του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ισορροπώντας σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο σκοτεινό (της) παρελθόν και ένα γεμάτο υποσχέσεις μέλλον. Ο Αντρές, που θέλει να τον φωνάζουν μόνο με το μικρό του όνομα, φτάνει από την Μαδρίτη στην παραλιακή Ντένια στην Κόστα Μπλάνκα για να αντικαταστήσει έναν υπαστυνόμο που δολοφονήθηκε. Είναι λιγομίλητος, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή στη γυναίκα και τη μικρή του κόρη και είναι περίεργος, έτοιμος να διακινδυνεύσει ακόμη και τη ζωή του για να διαλευκάνει ακόμη και την πιο ανεπαίσθητη ύποπτη κίνηση που θα πέσει στην αντίληψη του.

Στη φαινομενικά φιλήσυχη επαρχία, όμως, δεν συμβαίνουν πολλά, εκτός από ένα δίκτυο Γερμανών περασμένης ηλικίας που λειτουργώντας σαν κοινότητα θα «αγκαλιάσουν» τον Αντρές και την οικογένεια του, προσφέροντας του ένα άνετο διαμέρισμα, δώρα και την τιμή να ζει ανάμεσά τους. Οταν ο Αντρές, με τη βοήθεια του αδέξιου αλλά πιστού συνεργάτη του και μιας νεαρής γιατρού που υποπτεύεται πολλά για το θάνατο του προηγούμενου υπαστυνόμου θα ξεσκεπάσει το μυστικό που κρύβεται πίσω από αυτήν την παράδοξη κοινότητα, η ζωή του θα αποκτήσει νόημα αλλά και ένα σοβαρό λόγο για να ανησυχεί.

Το σκηνικό είναι τόσο πιστευτό που η μεταφορά στα 80s γίνεται αυτόματα - σκηνικά, κοστούμια και κυρίως αίσθηση πείθουν για ένα αστυνομικό θρίλερ άλλης εποχής, με δράση σωματική, old school αγωνία, φόντο ιστορικοπολιτικό και στο κέντρο ένας καταπληκτικός ηθοποιός - ο νεαρός Ρικάρντο Γκομέζ που μοιάζει σαν να κουβαλάει στους ώμους του όλο το βάρος του κόσμου, προσδίδοντας στον ήρωά του ειδικό βάρος και μερικές αξιομνημόνευτες σκηνές.

Δομημένο στιβαρά, με τη λογική ενός αστυνομικού θρίλερ, το φιλμ του Οσκαρ Αϊμπάρ ξετυλίγεται μεθοδικά σε δύο επίπεδα, στις ανατριχιαστικές ανακαλύψεις του Αντρές για τη ναζιστική ταυτότητα των Γερμανών και στη σχέση που αναπτύσσει με τον συνεργάτη και τη γιατρό. Στο πρώτο και καλύτερο μέρος, η αφήγηση οδηγεί τον θεατή διαρκώς σε αθέατα μέρη, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τον Αντρές που στο δεύτερο μέρος θα συνεχίσει εμμονικά την έρευνα του, χωρίς ωστόσο η τελική αποκάλυψη να εκπλήσσει περισσότερο από το γεγονός της ταυτότητας της γερμανικής κοινότητας.

Πριν την τελική πράξη, το φιλμ αρχίζει να επαναλαμβάνεται και να χάνει τις μεγάλες διαστάσεις που έμοιαζε να έχει αποκτήσει - κυρίως στον τολμηρό σχολιασμό του για την άνοδο της ακροδεξιάς σήμερα μέσα από μια ιστορία που διαδραματίζεται τέσσερις δεκαετίες πριν - παραμένοντας πιστό στις μικρότερες προθέσεις του για μια ταινία που πραγματεύεται τη συνάντηση (και συχνά σύγκρουση) του προσωπικού με το οικουμενικό.