Πολυγραφότατος ο Αντονι Τσεν του «Ιλό Ιλό» και, πιο πρόσφατα, της «Εποχής της Βροχής», έκανε αυτήν εδώ την ταινία (επίσημη πρόταση της Σιγκαπούρης για τα Οσκαρ) back to back με το «Drift», την αγγλόφωνη ταινία με τη Σίνθια Ερίβο που γύρισε στην Ελλάδα και που θα δούμε επίσης φέτος.

Ο Τσεν εγκαταλείπει το γνώριμο της Σιγκαπούρης κι εγκαθίσταται για λίγο στη Γιαντζί, μια πόλη της Κίνας στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Εκεί θα συναντήσουμε τη Νάνα, μια νεαρή ξεναγό που αναζητά με ορμή νέες εμπειρίες μακριά από το φολκλόρ που καθημερινά περιγράφει, τον κόμοδο φίλο της τον Σιάο και τον επισκέπτη Χαοφένγκ, χρηματιστή που πολεμά την κατάθλιψη. Οι τρεις τους, εικοσάχρονοι δυσανασχετώντες, σκόπιμα παραφράζοντας το «Ζιλ και Τζιμ», το «Bande à Part», το μεγάλο ευρωπαϊκό σινεμά της καλλιτεχνικής καινοτομίας και της σεναριακής αποσιώπησης, θα περάσουν μαζί λίγες μέρες που θ' αλλάξουν σίγουρα το παρόν τους, αμφίβολλα το προδιαγεγραμμένο μέλλον τους.

Μια ταινία αντιθέσεων χτίζει ο Αντονι Τσεν, κοντράροντας διαρκώς την ακινησία με την ταχύτητα, τη λαογραφία μ' έναν υπερσύγχρονο κόσμο, τον έρωτα με την απάθεια. Το απέραντο λευκό του χιονιού ζεσταίνεται από τα φλογερά σώματα που ενώνονται, το χιούμορ εναλλάσσεται με την απόγνωση, η ηλεκτρισμένη ενέργεια μιας απελευθέρωσης σε απόσταση αγγίγματος, με τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος. Σε αντίθεση, όμως, με τη νουβέλ βαγκ από την οποία εμπνέεται, χτίζει μια πλοκή βατή και γνώριμη, σε τοπία, σαρωτικά εξωτερικά και παιχνιδιάρικα εσωτερικά, απολύτως οικεία. Κι είναι αυτή η μαεστρικά φωτισμένη και σκηνοθετημένη εικόνα και η λογική έκβαση της περιπέτειας των τριών, που γίνεται ακόμα πιο συγκινητική συγκρινόμενη με τη ρηξικέλευθη πηγή της. Η καλλιτεχνία είναι εδώ, όμως η επανάσταση δεν θα ξαναγίνει ποτέ, τουλάχιστον όπως την ονειρεύονται τρεις νέοι που γνωρίστηκαν τυχαία και θα ξεχαστούν μοιραία.