Ο πατέρας που τη λάτρευε και την μεγάλωνε δυνατή και ανεξάρτητη, έφυγε από τη ζωή. Τώρα η Σταχτοπούτα ζει μαζί με τους υπηρέτες και τα ζώα της φάρμας τους. Στο κυρίως σπίτι, αφέντρα και τύραννος η μητριά της, που προωθεί με όλους τους τρόπους την κακομαθημένη κόρη της να γίνει πριγκιποπούλα. Η Σταχτοπούτα δεν έχει τέτοιες βλέψεις. Δυναμική, ανεξάρτητη, απολαμβάνει τις κρυφές βόλτες της με το άλογό της στα χιονισμένα τοπία, τις παγωμένες λίμνες και τα δάση των γύρω βουνών. Πιάνει κουβέντα με τα ζώα, σέβεται τις ισορροπίες της φύσης κι όταν ένας αναιδής νεαρός επιχειρεί να σκοτώσει μία αλεπού τον μαλώνει: «δεν σκοτώνουμε τα ζώα που δεν πρόκειται να φάμε». Μόνο που αυτός ο νεαρός είναι ο πρίγκιπας. Οι γονείς του έχουν ανακοινώσει ότι στον ετήσιο βασιλικό χορό θα επιλέξει τη γυναίκα που θα παντρευτεί, κάτι που τον καταπιέζει. Ούτε εκείνον ενδιαφέρουν οι πλούσιες κόρες των ντόπιων φεουδαρχών. Κάτι άλλο ψάχνει. Από την πρώτη συνάντησή τους, η έλξη τους είναι αμοιβαία. Μόνο που εκείνη δεν του αποκαλύπτει την ταυτότητά της. Κι όταν ακούει για τον χορό, όπου θα μπορούσε να τον ξανασυναντήσει, δεν έχει τρόπο να πάει. Μέχρι που στην κατοχή της πέφτουν τρία μαγικά βελανίδια, που μπορούν να πραγματοποιήσουν τρεις ευχές...

Μία από τις πιο διάσημες ευρωπαϊκές εκδοχές της κλασικής ιστορίας της «Σταχτοπούτας» είναι το βιβλίο της Τσέχας Μποζένα Νέμκοβα «Τρία Βελανίδια για την Σταχτοπούτα». Το 1973 αυτή η εκδοχή είχε γνωρίσει την κινηματογραφική της μεταφορά από τον Βάτσλακ Βόρλιτσεκ, προτείνοντας και τότε μία αρκετά πιο μοντέρνα ηρωίδα.

Σήμερα, η Σεσίλιε Μούσλι («Grey's Anatomy») πατάει πάνω στο ίδιο βιβλίο, αλλά μεταφέρει την πλοκή στο Βορρά. To βασίλειο του πρίγκιπα είναι κάπου στη Νορβηγία, με τα χιονισμένα τοπία να πρωταγωνιστούν - κατάλευκα, παγωμένα, μυστηριώδη, επιβλητικά. Η επιλογή αυτή επηρεάζει σημαντικά την ατμόσφαιρα, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία της ταινίας, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που συνήθως πλαισιώνει χαμένα γοβάκια.

Παράλληλα, η Μούσλι ενισχύει μία πιο φεμινιστική απεικόνιση της ηρωίδας: εδώ. η Σταχτοπούτα ιππεύει δυναμικά στην παγωμένη τούνδρα, είναι ικανή τοξοβόλος και κυνηγός, κοροϊδεύει τον πιο αδύναμο πρίγκιπα και τον γοητεύει με την προσωπικότητά της.

Μέχρι εκεί όμως οι διαφορές. Η ανάγκη για παραμύθι υπερβαίνει όλων. Η 25χρονη νορβηγίδα ποπ σταρ Astrid S θα φορέσει το φόρεμα, θα χορέψει το χορό, θα διεκδικήσει την αληθινή αγάπη. Κι αυτό, για το προεφηβικό κοινό για το οποίο προορίζεται η ταινία (για αυτό και η επιλογή της μεταγλώττισης), είναι αρκετό.