Ο Ράστι Γκρίσγουολντ, το 1983, πήγε ως παιδάκι διακοπές με την οικογένειά του στο Walley World - η εμπειρία έμεινε αξέχαστη και σ' αυτόν και σ' εμάς, όπως τη ζήσαμε στο «National Lampoon’s Vacation». Τώρα ο Ράστι είναι ο ίδιος οικογενειάρχης κι αποφασίζει να ξαναεπισκεφτεί τον αγαπημένο του προορισμό με τη δική του οικογένεια, την κυνική σύζυγό του και τα δυο αντιπαθέστατα παιδιά του. Και, ναι, όλα θα πάνε στραβά.

Το «Vacation» ξεκινά με υπέροχα διαπιστευτήρια, μια έτοιμη βάση θαυμαστών και τους σεναριογράφους των «Βρέχει Κεφτέδες» και «Αφεντικά για Σκότωμα», αυτή τη φορά και ως σκηνοθέτες. Η ιστορία, ωστόσο, είναι γραμμένη με τεμπελιά κι ενώ οι αλλεπάλληλες γκάφες, οι χαριτωμένες guest εμφανίσεις, η ακαταμάχητη γονεϊκή απελπισία, φέρνουν απανωτά γέλια, υπακούν στα πιο συντηρητικά, προβλέψιμα θεμέλια της κωμωδίας, χωρίς ίχνος από την εξαλλοσύνη της πρωτότυπης ταινίας.

Τη διάθεση βελτιώνει η πάντα ευπρόσδεκτη παρουσία του Κρις Χέμσγουερθ και, φυσικά, η Κριστίνα Απλγκεϊτ που και μόνο με τη συμμετοχή της ανεβάζει το κωμικόμετρο. Χωρίς συγκρίσεις με την... καταγωγή της, η ταινία γρήγορα θα μπερδευτεί στη σκέψη με άλλες ανάλογες, τύπου «We're the Millers», αλλά θα έχει περάσει συμβατικά και γελαστικά.