Φεστιβάλ / Βραβεία

14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία

στα 10

Μετά από ένα δεκαήμερο που έφερε τη ζωή χιλιάδων θεατών πιο κοντά στην… πραγματικότητα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει τη (σχεδόν) λήξη του απονέμοντας βραβεία.

Flix Team
14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία
«Ο Τυφλός Ψαράς» των Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου

Προσαρμοσμένο στην προβληματική της εποχής, με το αφιέρωμα στην Κρίση να τραβά την προσοχή του κοινού αλλά και την κάθε πτυχή του να βρίσκει σημείο εφαρμογής στα ενδιαφέροντα των θεατών, ολοκληρώνεται το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρότι και η αυριανή μέρα, η Κυριακή, είναι γεμάτη «αποχαιρετιστήριες» προβολές.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία που απένειμαν το κοινό και οι οργανισμοί που συνδέονται με τις ταινίες τεκμηρίωσης και τα αντικείμενα του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Βραβεία Κοινού

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες άνω των 45’

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Encardia, η Πέτρα που Χορεύει / Encardia, the Dancing Ston, σε σκηνοθεσία Αγγελου Κοβότσου

  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Ιταλία, Αγάπα την ή Παράτα την / Italy: Love It of Leave It (Ιταλία – Γερμανία) σε σκηνοθεσία Γκούσταβ Χόφερ και Λούκα Ραγκάτσι

Βραβείο Κοινού που αφορά σε ταινίες κάτω των 45’

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Ο Τυφλός Ψαράς, σε σκηνοθεσία Στρατή Βογιατζή και Θέκλας Μαλάμου

  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία ORΑ (Καναδάς) σε σκηνοθεσία Φιλίπ Μπεϊλόκ

Βραβεία FIPRESCI

  • Για ελληνική παραγωγή στην ταινία Σαγιόμι σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ευαίσθητη και ευφυής μαρτυρία για ένα από τα πιο σύγχρονα και σοβαρά θέματα που αφορούν στη μοντέρνα Ελλάδα: τη μετανάστευση. Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε δυο κουλτούρες που φαίνονται πολύ μακριά η μία από την άλλη, η ταινία απεικονίζει τη ζωή μιας εξαιρετικής γυναίκας. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τον βαθύ σεβασμό και το θαυμασμό που επέδειξε ο ταλαντούχος αυτός σκηνοθέτης».

  • Για ξένη παραγωγή στην ταινία Canicula (Μεξικό) σε σκηνοθεσία Χοσέ Aλβαρες

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μια ποιητική και κινηματογραφική αποτύπωση μιας περιθωριοποιημένης κουλτούρας. Διεισδύοντας στην καθημερινή ζωή του λαού Τοτόνακ μέσα από κοντινά πλάνα και ήχους, και με αξιοθαύμαστη αφηγηματική εγκράτεια, η ταινία εκθέτει τις συνηθισμένες και λιγότερο συνηθισμένες πτυχές αυτού του αρχαίου πολιτισμού».

Βραβείο ΕΡΤ 3

Το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΡΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Απαλλοτρίωση του Μάνου Παπαδάκη και Μια Χούφτα Γενναίοι Ανθρωποι (Τουρκία) της Ριγιά Αρζού Κοκσάλ. To βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία.

Βραβείο ΕΡΤ «Doc on Air»

Το βραβείο «Doc on Air» της ΕΡΤ αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Eυρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ.

Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους tutors, οι οποίοι παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN.

Το βραβείο απονέμεται φέτος στο project My Journey to Meet You (Ιταλία), σε σκηνοθεσία Μάρκο Σιμόν Πουτσιόνι και παραγωγή Σιμόν Κατάνια, Indyca.

Το σκεπτικό της επιτροπής: «Είχαμε το προνόμιο, στο 14ο Docs in Thessaloniki του EDN στη διάρκεια του Thessaloniki Documentary Pitching Forum να δουλέψουμε με σκηνοθέτες που συμμετέχουν με 17 εξαιρετικά πρότζεκτ. Το να επιλέξουμε μόνο ένα, ήταν πολύ δύσκολο. Τελικά, καταλήξαμε να βραβεύσουμε έναν δημιουργό που έχει το θάρρος να βάζει στον πυρήνα του ντοκιμαντέρ του, την ίδια του τη ζωή. Η πατρότητα αποτελεί πρόκληση για κάθε άντρα. Η πατρότητα για έναν ομοφυλόφιλο άντρα, στη σημερινή Ευρώπη, είναι μια μάχη ενάντια σε νομικά εμπόδια και – ακόμη πιο δύσκολο να πολεμήσεις - ενάντια σε προκαταλήψεις και θρησκοληψία. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ φέρνει μια προσωπική ιστορία σε πολιτικό επίπεδο. Προκαλεί τις αξίες της κοινωνίας μας και θέτει σοβαρά ερωτήματα, δίχως να δίνει εύκολες ή ιδεολογικές απαντήσεις. Το βραβείο ERT Doc on Air, τιμά την ποιότητα της ιστορίας και την αφοσίωση τόσο του σκηνοθέτη, όσο και του παραγωγού. Η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης την κινηματογραφική προσέγγιση ενός πολύ ταλαντούχου και έμπειρου δημιουργού».

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ Αυτό δεν είναι μια ταινία / This Is Not A Film (Ιράν) σε σκηνοθεσία των Τζαφάρ Παναχί και Μοτζτάμπα Μιρταχμάς.

Βραβείο WWF

Το βραβείο της WWF απονέμεται στην ταινία Ζήτω οι Αντίποδες / Vivan las Antipodas! (Γερμανία-Ολλανδία-Αργεντινή-Χιλή) σε σκηνοθεσία Βίκτορ Κοσακόφσκι.

Διαβάστε περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης