Industry

«50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»: Η Ελεν Αλσον εμπνέεται από την Ελλάδα και εμπνέει

στα 10

Από την Παρασκευή 7 ως και την Κυριακή 9, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας βάζει στο επίκεντρο τη γυναίκα, σε ομιλίες και προβολές με ελεύθερη είσοδο.

«50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»: Η Ελεν Αλσον εμπνέεται από την Ελλάδα και εμπνέει

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το WIFT GR (Women in Film and Television Greece), και το Exile, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Σουηδίας και του Σουηδικού Iνστιτούτου Κινηματογράφου, παρουσιάζουν το αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», από την Παρασκευή 7 ως και την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. Γιατί ο κινηματογράφος είναι γένους αρσενικού, αλλά η κάμερα και η δημιουργία είναι γένους θηλυκού.

Η έναρξη θα πραγματoποιηθεί την Παρασκευή, με τη σουηδική ταινία «Αγνή» («Pure»), της Λίσα Λάνγκσεθ, όπου η Αλίσια Βικάντερ ενσαρκώνει μια 20χρονη που σαγηνεύεται από την κλασική μουσική, αλλά κι από έναν μεγαλύτερό της, παντρεμένο μαέστρο, και φτάνει στα άκρα. H παραγωγός της ταινίας, Ελεν Αλσον, θα παρευρεθεί στην προβολή για να συνομιλήσει με το κοινό, αλλά και για να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα προηγηθεί (Παρασκευή 7/4, 7 μ.μ.), με θέμα τις έμφυλες ανισότητες που επικρατούν στον οπτικοακουστικό χώρο.

Διαβάστε ακόμη: Οι σταρ του Χόλιγουντ στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η Σουηδή Ελεν Αλσον, παραγωγός από το 2005, σπούδασε Κινηματογραφική Παραγωγή στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Στοκχόλμης, αλλά και φωτογραφία, δημοσιογραφία και ιστορία της τέχνης και δούλεψε ως συντάκτρια, φωτογράφος, ακόμα και μηχανικός προβολής, πριν ξεκινήσει δυναμικά την καριέρα της στην παραγωγή, υπογράφοντας πλήθος βραβευμένων ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Στη συζήτηση θα μιλήσει για το εκπληκτικό επίτευγμα των Σουηδών, την πραγματικά ισότιμη, 50-50 εκπροσώπηση των γυναικών στον οπτικοακουστικό χώρο και μάλιστα χωρίς ποσόστωση, αλλά μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης.

Μιλώντας με το Flix, η Ελεν Αλσον μοιράστηκε τη δική της οπτική, ως προς το γιατί, τόσες δεκαετίες μετά την πυροδότηση του φεμινιστικού κινήματος, η συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στην εργασία και δη στον κινηματογράφο εξακολουθεί να είναι αναγκαία: «Νομίζω ότι αυτό ισχύει απλώς επειδή ο άντρας είναι ακόμα η νόρμα, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση και την ενημέρωση για την ισότητα στο χώρο του σινεμά. Η εμπειρία μας στη Σουηδία απέδειξε ότι η ποιότητα των ταινιών ανεβαίνει όταν προσθέτεις περισσότερες οπτικές και νέες φωνές.»

Ωστόσο το βλέμμα της Ελεν Αλσον είναι ευθέως στραμμένο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εκτός του θεαματικού επιτεύγματος της Σουηδίας: «Ανυπομονώ να ακούσω και να μάθω περισσότερα για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ μας, όσο θα μείνω στην Αθήνα. Εκείνο που ξέρω είναι πως θέλω να έχω την ευκαιρία να κουβεντιάσω για τις καλλιτεχνικές σας προσπάθειες, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού σινεμά. Αποτελείτε τόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης για εμάς!»

Pure 607 Η Αλίσια Βικάντερ στην «Αγνή»

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ακόμα οι Ολγα Μαλέα (σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ του νεοσύστατου WIFT GREECE), Μαρία Κομνηνού (Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος) και Βάλερυ Κοντάκος (παραγωγός και μέλος του WIFT GR). Συντονίζει η δημοσιογράφος Ευάννα Βενάρδου.

Η Ελεν Αλσον συμμετέχει στο τριήμερο με μία ακόμα ταινία, το ντοκιμαντέρ «Μπρα ντε φερ από τη Μοναξιά» («Armwrestler from Solitude»), το οποίο συν-σκηνοθέτησε με τη Λίσα Μούντε, με ηρωίδα μια νεαρή Σουηδή πρωταθλήτρια του μπρα ντε φερ.

Lipstick Under My Burkha 607 «Κραγιόν Κάτω από τη Μπούργκα»

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ακόμα ταινίες:

Σε πανελλαδική πρεμιέρα την πολυαναμενόμενη ινδική ταινία «Κραγιόν Κάτω από τη Μπούργκα» («Lipstick Under My Burkha») της Αλανκρίτα Σριβαστάνα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τη λογοκρισία στη χώρα της καθώς προσεγγίζει με τόλμη τις μικρές επαναστατικές πράξεις των τεσσάρων ηρωίδων της που ασφυκτιούν κάτω από την μπούργκα. Το φιλμ της ταλαντούχας νεαρής σκηνοθέτριας έκανε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό παρά την απαγόρευσή του στην Ινδία.

League of Exotique Dancers 607 «Η Συμμορία του Burlesque»

Το ντοκιμαντέρ «Η Συμμορία του Burlesque» («Leage of Exotique Dancers») της Ράμα Ράου από τον Καναδά, η οποία μας συστήνει μερικές σταρ του μπουρλέσκ, ηλικιωμένες σήμερα, που μεσουράνησαν τη χρυσή εποχή του ’50 αλλά αντιμετώπισαν τον σεξισμό και τις προκαταλήψεις. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room, που πρόσφατα συμπεριέλαβε το ντοκιμαντέρ στο αφιέρωμά του, «Girl Power!».

Και, τέλος, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ της Ευαγγελίας Κρανιώτη, «Exotica, Erotica, Etc.». Η φωτογράφος και εικαστικός ολοκλήρωσε την ταινία σε διάστημα εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων μπάρκαρε δώδεκα φορές σε ελληνικά πλοία και έπιασε λιμάνι σε είκοσι χώρες - μόνη γυναίκα πάνω σε τάνκερ, φορτηγά και container ships.

Exotica, Erotica, Etc. 607 «Exotica, Erotica, Etc.»

Αφορμή για το φετινό αφιέρωμα αποτέλεσε η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία του Eurimages, που έχει βάλει στο τραπέζι το καυτό θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στον κινηματογράφο. Το θέμα απασχόλησε την ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ αυτές τις μέρες συνεδριάζει και πάλι στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες, αλλά και παρατηρητές/παρατηρήτριες από διάφορους οργανισμούς.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί το αρμόδιο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας για θέματα φύλου και πολιτισμού, Κατερίνα Μπαρτζώκα, ενώ τον Δεκέμβριο τη Σουηδία εκπροσώπησε η Ελεν Αλσον. Oι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ετοιμάζουν μια σύσταση προς τους αρμόδιους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο τον περιορισμό της ανισομερούς εκπροσώπησης των δύο φύλων στην ευρωπαϊκή οπτικοακουστική βιομηχανία (σινεμά, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κλπ).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και διαβάστε περισσότερες πρακτικές πληροφορίες παρακάτω:

ισότητα 50/50 607

Info
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210 3609695, 210 3612046)
Στο αφιέρωμα θα προβάλλονται δύο ταινίες καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο.

Διαβάστε ακόμη

50/50 poster 607