Φεστιβάλ / Βραβεία

ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «The Last to See Them» της Σάρα Σούμα

στα 10

Κάθε μέρα το Flix προτείνει επιλογές από το ArteKino Festival, το πιο συναρπαστικό online και δωρεάν κινηματογραφικό φεστιβάλ του Δεκεμβρίου.

Flix Team
ArteKino Festival 2021: Σήμερα βλέπουμε το «The Last to See Them» της Σάρα Σούμα

Στην έκτη του χρονιά, το online κινηματογραφικό φεστιβαλ ArteΚino, με τη σφραγίδα του Arte, διεξάγεται από 1η μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, με μια επιλογή ταινιών απ' όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για τη φρέσκια, τολμηρή και ανανεωτική ματιά τους στο σύγχρονο σινεμά.

Ανάμεσά τους βραβευμένες ταινίες στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, υπογραφές που ορίζουν τη σύγχρονη φιλμική κουλτούρα, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ή και τα δύο μαζί) που δοκιμάζουν τα όρια και ένας ολόκληρος κόσμος φτιαγμένος από το κινηματογραφικό εδώ και τώρα. Ολες οι ταινίες προβάλλονται online και δωρεάν.

Το Flix θα παρουσιάζει κάθε μέρα μια από τις ταινίες του φετινού ArteKino Festival.

Διαβάστε αναλυτικά: ArteKino Festival 2021: Tο συναρπαστικό online φεστιβάλ είναι εδώ

the last to see them

The Last to See Them (Gli ultimi a vederli vivere) της Σάρα Σούμα
(Γερμανία, 2019, 79')
Δείτε το εδώ.

Σε ένα ειδυλλιακό μέρος κάπου στη Νότιο Ιταλία ζει μια οικογένεια, φαινομενικά αρμονικά, με αλληλοσεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Οι προετοιμάσεις για το γάμο της μεγαλύτερης κόρης συνεχίζονται πυρετωδώς, με επικεφαλής την μικρότερη αδερφή της. Εχει αναλάβει το ράψιμο για τα φορέματα που θα φορέσουν τα παρανυφάκια, ψωνίζει ό,τι χρειάζεται για το γιορτινό τραπέζι, ενώ η μητέρα της κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι σαν φάντασμα με έναν τρομερό πονοκέφαλο και ο πατέρας τους ασχολείται με μια ασφάλεια ζωής.

Ολα μοιάζουν συνηθισμένα, ήρεμα, φυσιολογικά και παρά τις φρενήρεις ετοιμασίες ο χρόνος κυλάει αργά και δεν προμηνύει τίποτα κακό. Η Γερμανίδα Σάρα Σούμα όμως μας οδηγεί να προσέξουμε τις λεπτομέρειες. Μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες των μελών της οικογένειας αφηγείται την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, προσθέτοντας κάθε φορά ένα κομμάτι στο παζλ ενός μυστηρίου που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη το 2012, όταν μια ολόκληρη οικογένεια βρέθηκε δολοφονημένη την ημέρα του γάμου της κόρης τους.

The Last to see them

Αυστηρά πλάνα, ερμηνείες που δεν προδίδουν συναισθήματα και ένα εκτυφλωτικό φως που σημαδεύει τη σκοτεινή μοίρα των ηρώων, να μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν την ταινία της Σάρα Σούμα υποβλητική, ένα ταξίδι στο υποσυνείδητο και μαζί μια άλλη πλευρά της σκιώδους δράσης της ιταλικής μαφίας, αφού ακόμη κι αν δεν ομολογείται, όλα μοιάζουν να οδηγούν σε κίνητρα που αφορούν κάτι μεγαλύτερο από ένα τυχαίο έγκλημα.

Δείτε εδώ online και δωρεάν ολόκληρο το «The Last to See Them»:

Ψηφίζετε εδώ για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ που θα δώσει στη νικήτρια ταινία 30.000 ευρώ και σε τρεις τυχερούς ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ του Βερολίνου 2022 με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα, ένα ταξίδι για το Φεστιβάλ των Καννών του 2022, με πλήρη διαπίστευση για το Φεστιβάλ και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής πληρωμένα κι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο Angell/S.

Το Flix.gr είναι media partner του ΑrteKino Festival.

The Last to see Them