Φεστιβάλ / Βραβεία

FFF24: Τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

στα 10

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκε το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με την απονομή των βραβείων. με την «Αρπαγή» της Ιρίς Καλτενμπάκ να κερδίζει το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

FFF24: Τα βραβεία του 24ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος

Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 ολοκληρώθηκε το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος με την απονομή των βραβείων κοινού και κριτικής επιτροπής στον κινηματογράφο Δαναό.

Την τελετή λήξης, στην οποία παρευρέθηκε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα Λορένς Αουέρ καθώς και προσωπικότητες του πολιτιστικού χώρου, παρουσίασαν οι ηθοποιοί Εύα Κοτανίδη και Αργύρης Πανταζάρας.

Kατά την ομιλία του, ο Εμέ Μπεσόν, Ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων και Διευθυντής του Φεστιβάλ τόνισε ότι η επιτυχία που γνώρισαν οι προβολές και οι ειδικές εκδηλώσεις (στρογγυλές τράπεζες, συναντήσεις, έκθεση φωτογραφίας) των 9 ημερών του Φεστιβάλ, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για το γαλλόφωνο κινηματογράφο, που παραμένει τολμηρός, δημιουργικός και ποικιλόμορφος.

Κλείνοντας την πρώτη διοργάνωση που ανέλαβε ως διευθυντής, ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες και φίλους του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος, καθώς και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης.

le ravissement Η Αρπαγή

Bραβείο Κριτικής Επιτροπής 2024

H κριτική επιτροπή, που απαρτίζεται από τους Γιώργο Αρβανίτη, Κριστιάν Καρεμπέ, Πολύδωρο Βογιατζή, Πόλυ Λυκούργου, Μιλέν Ζαπανόι και Θανάση Νεοφώτιστο, απένειμε ομόφωνα το βραβείο της στην ταινία «Η Αρπαγή» (Le Ravissement) της Ιρίς Καλτενμπάκ, που θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 18 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Αρβανίτης επέδωσε το βραβείο στον εκπρόσωπο της One From The Heart, εταιρίας διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας με όλα τα μέλη το σκεπτικό της απόφασης της επιτροπής:

«Ομόφωνα και με ενθουσιασμό αποφασίσαμε να βραβεύσουμε ένα γενναίο σκηνοθετικό ντεμπούτο που μας ράγισε την καρδιά. Μια ταινία που χειρίζεται αδέκαστα αλλά παράλληλα ντελικάτα, με τρυφερότητα και κατανόηση, τη σύγχρονη μοναξιά. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη δυνατή της ηρωίδα που μας έκανε να νιώσουμε την απόγνωσή της «να ανήκει», να αγαπηθεί. Θέλουμε να βραβεύσουμε τη σκονοθέτιδα που η κάμερά της την ακολούθησε χωρίς να τη δικαιολογεί, αλλά και χωρίς να τη κρίνει. Σ’ ένα κόσμο που βιάζεται πλέον να δικάσει όλους μας, εμείς θέλουμε να βραβεύσουμε ένα σινεμά κατανόησης που χωράει όλους όσους αισθάνονται παράταιροι και ξένοι.»

To βραβείο της κριτικής επιτροπής αποτελεί προσφορά της Nova, η οποία υποστηρίζει ως χορηγός επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

H κα. Κική Σιλβεστριάδου, CEO της Nova Media, δήλωσε: Η Nova στηρίζει έμπρακτα το σινεμά και τις ευρωπαϊκές παραγωγές και στέκεται δίπλα στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου για 8η χρονιά. Συγχαρητήρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στους δημιουργούς και στους συμμετέχοντες των ταινιών για την άρτια διοργάνωση.

Διαβάστε ακόμη: FFF24: Η Ιρίς Καλτενμπάκ και η Χαφσία Χερζί της «Αρπαγής» μιλούν στο Flix για την αλήθεια που γεννά το ψέμα

vincent doit mourir Σκοτώστε τον Βενσάν

Ειδική Μνεία: Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να απονείμει επίσης μια ειδική μνεία στην ταινία «Σκοτώστε τον Βενσάν» (Vincent doit mourir) του Στεφάν Καστάνγκ, σε διανομή στην Ελλάδα από το Cinobo γιατί όπως δήλωσε, θέλησε με αυτήν την απονομή να δείξει τη στήριξή της σ’ ένα σινεμά φρέσκο, μοντέρνο που αποτελεί μια νέα πρόταση για το μέλλον του γαλλικού κινηματογράφου, μια νέα επιρροή για τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χώρο.

Tα δύο βραβεία είναι δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS

chasee gardee Κυνήγι Γειτόνων

Βραβείο Κοινού : Το βραβείο κοινού απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού, απονέμεται στον Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

H ταινία που κέρδισε το βραβείο κοινού είναι το «Κυνήγι Γειτόνων» (Chasse Gardée) των Αντονάν Φουρλόν και Φρεντερίκ Φορεστιέ.

Μετά την απονομή των βραβείων, ακολούθησε η προβολή σε avant – première της ταινίας ••Ντααααλί! («Daaaaaalí!») του Κουεντίν Ντουπίε που θα βγει στις αίθουσες το καλοκαίρι από την Weird Wave.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Ελλάδα, στο επίσημο site του Γαλλικού Ινστιτούτου και στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook.