Buzz

Το Flix it στη Στέγη του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στη Λένα Πλάτωνος

στα 10

Η παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Πέτρου «λπ» για τη Λένα Πλάτωνος, με την ίδια τη σπουδαία μουσικό να παίζει και να ρεμιξάρεται ζωντανά στη Μεγάλη Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση είναι οι πιο σοβαροί λόγοι για να καταχωρήσετε από τώρα τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου ως την πιο πολυαναμενόμενη βραδιά του χειμώνα.

Flix Team
Το Flix it στη Στέγη του Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο εξαιρετικά στη Λένα Πλάτωνος

Τον Δεκέμβριο, το «Flix it στη Στέγη» αποθεώνει τη Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, διασχίζοντας μαζί της τη μεγάλη διαδρομή από τις αξέχαστες μέρες του «Σαμποτάζ» μέχρι την πρόσφατη, ενθουσιώδη και νομοτελειακή ανακάλυψή της από μια νέα γενιά μουσικών εντός και εκτός συνόρων.

Το «Flix it στη Στέγη» εξασφάλισε και παρουσιάζει στις 18 Δεκεμβρίου την πρεμιέρα του «λπ» του Χρήστου Πέτρου, του ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή, το έργο, την επίδραση και τη διαχρονικότητα της Λένας Πλάτωνος, μέσα από ένα αναπάντεχο, γεμάτο εκπλήξεις, συγκίνηση και πραγματική έμπνευση πορτρέτο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας. Μετά το τέλος της ταινίας, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα ανέβει η ίδια η Λένα Πλάτωνος για ένα ακουστικό live στο πιάνο, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο turntablist Φίλιπ Τζεκ για ένα σόου ειδικά φτιαγμένο για το «Flix it στη Στέγη». Το πάρτι θα συνεχιστεί στο λόμπι της Στέγης, με μουσική που θα επιλέγει ο Τζος Τσέον της Dark Entries Records, ως επιστέγασμα της πιο πολυαναμενόμενης βραδιάς του Δεκεμβρίου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή, τη συναυλία και το πάρτι, καθώς και για την προπώληση εισιτηρίων στο επίσημο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.


H ταινία Η μουσική της Λένας Πλάτωνος, μιας σημαντικής προσωπικότητας της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, με ριζοσπαστικές δουλειές που, όπως αποδείχθηκε, βρίσκονταν μπροστά από την εποχή τους, ακούγεται πλέον ολοένα περισσότερο διεθνώς, χάρη στην επανακυκλοφορία των δίσκων της και τα remix κομματιών της. Με τη βοήθεια συνεργατών, φίλων και σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, η ταινία «λπ» επιστρέφει στην εποχή της δημιουργίας αυτών των επαναστατικών δίσκων. Στο ντοκιμαντέρ λπ συμμετέχουν οι: Σαβίνα Γιαννάτου, Πάνος Δράκος, Γιάννης Παλαμίδας, Θάνος Σταθόπουλος, Νίκος Αϊβαλής, Κλέων Αντωνίου, Josh Cheon, Red Axes, Coti K, Alexis Taylor, Natureboy Flako, Γιάννης Κύρης, Κώστας Χατζόπουλος, Nteibint, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Έλλη Πασπαλά, Lena Willikens, Στάθης Γουργουρής, Felizol, Γιώργος Χρονάς κ.ά.

λπ 607

H προβολή, η συναυλία, το πάρτι

H προβολή του «λπ» θα γίνει τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου στις 20:30 στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με αγγλικούς υπότιτλους και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους. Στη συνέχεια, η Λένα Πλάτωνος θα αναπτύξει την εμπειρία της ταινίας μ’ ένα ξεχωριστό live Θα παίξει ακουστικά, στο πιάνο, πιάνοντας το νήμα του «λπ» και μεταφέροντάς το, ζωντανά, στο κοινό τής αίθουσας, σε μια σύμπραξη με τον σπουδαίο Φίλιπ Τζεκ, σε ένα σόου που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το «Flix it στη Στέγη».

O Φίλιπ Τζεκ είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μουσικού: turntablist extraordinaire, αν θέλουμε να βάλουμε ετικέτα στη δουλειά του, χρησιμοποιεί βινύλια, τα οποία λουπάρει και «κακοποιεί» ζωντανά, πάνω σε χαλασμένα, και όχι μόνο, πικάπ και δημιουργεί μουσικά περιβάλλοντα που είναι δύσκολο να περιγραφούν με λέξεις. Οι συναυλίες του είναι μουσικά γεγονότα. Στο live της Στέγης θα παίξει αποκλειστικά, χρησιμοποιώντας τα τρία βινύλια που είναι το θέμα της ταινίας «λπ» («Μάσκες Ηλίου», «Γκάλοπ», «Λεπιδόπτερα») σε μια «συνομιλία» με τον ήχο της Λένας Πλάτωνος που θα παίζει στο πιάνο.

Μετά το live, στο λόμπι της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ο Τζος Τσέον της Dark Entries Records θα κάνει ένα dj-set με τη μουσική που τον κάνει περιζήτητο σ’ όλο τον πλανήτη σήμερα.

λπ 607

λπ 607

λπ 607

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Πέτρου περιγράφει πως γνώρισε τη Λένα Πλάτωνος και πώς αποφάσισε να κάνει μια ταινία γι' αυτήν:

Θυμάμαι πολύ καθαρά την πρώτη φορά που άκουσα μουσική της Λένας Πλάτωνος. Από εκείνη τη στιγμή, αρρώστησα/αγάπησα τη μουσική της Λένας, που με συντρόφεψε σ’ ολόκληρη την εφηβεία μου και μ’ επηρέασε βαθιά. Ήταν τότε ένας λόγος που με έκανε περήφανο, αφού άκουγα κυρίως ξένη μουσική και είχα πλέον μια αναφορά ελληνική.
Θυμάμαι τη μάνα μου να φρικάρει όταν άκουγα τους δίσκους στο πικάπ και τους ροκάδες φίλους μου να ξενερώνουν όταν κάποιο τραγούδι της τρύπωνε στις κασέτες μου της εποχής. Ακόμα και σήμερα, η Πλάτωνος έχει θέση στα μιξ που φτιάχνω στο mixcloud. Οι τρεις δίσκοι, που είναι και το κύριο θέμα της ταινίας, έχουν υπερβεί τον χρόνο και νομίζω ότι ακόμα είναι μπροστά απ’ την εποχή μας.
Θυμάμαι πολύ καλά την παρουσίαση του βιβλίου της, «Τα Λόγια Μου», στο Fnac στο Μαρούσι, τον Μάιο του 2006, μετά από χρόνια απουσίας, όπου στο τέλος την πλησίασα, της ζήτησα να μου υπογράψει το αντίτυπό μου και της έδωσα το τηλέφωνό μου, λέγοντας ότι είμαι σκηνοθέτης και θέλω να κάνω μια ταινία για εκείνη, χωρίς να ξέρω πώς ακριβώς ακόμα.
Και θυμάμαι επίσης πολύ καλά το άγχος όταν μου τηλεφώνησε και με κάλεσε στο σπίτι της, Λ. Αλεξάνδρας τότε. Τη συνάντησα εκεί και ξεκίνησε μια σχέση που πέρασε τα πάνω και τα κάτω της για να καταλήξει, 10 χρόνια αργότερα, σε μια ταινία όπου ήταν σαν όλα να περίμεναν τον σωστό χρόνο τους για να γίνουν.
Το «λπ» είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και συνδυάζει την (υποκειμενική) αλήθεια των ανθρώπων που γνώρισαν και δούλεψαν με τη Λένα Πλάτωνος, τη δυναμική νέων μουσικών που ξαναβλέπουν το έργο της, την προσωπική μου εμπειρία μαζί της και την αγάπη μου για εκείνη. Χρήστος Πέτρου, Σεπτέμβριος 2017


λπ του Χρήστου Πέτρου | μουσική Λένα Πλάτωνος | φωτογραφία Γιώργος Καρβέλας | ήχος Νίκος Κωνσταντίνου | μοντάζ Τόλης Αποστολίδης | colour grading Μάνος Χαμηλάκης | παραγωγοί Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης | σενάριο, σκηνοθεσία Χρήστος Πέτρου | παραγωγή Heretic, ΕΡΤ, ΕΚΚ, με τη συνεργασία 2/35, Dark Entries, SAE | Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταινία «λπ» στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.


H καμπάνια

Για το «λπ» θα τρέχει μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου crowdfunding καμπάνια στην πλατφόρμα του Indiegogo. Οι πόροι θα διατεθούν στην εξασφάλιση των μουσικών δικαιωμάτων και την ολοκλήρωση του post-production της ταινίας. Μεταξύ άλλων η καμπάνια θα προσφέρει ως rewards τα testing copies των re-issues από την Dark Entries (υπογεγραμμένα από την Λένα Πλάτωνος), αντίτυπα των re-issues, το original soundtrack, προσκλήσεις στην πρεμιέρα και την ταινία σε streaming link για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να συνεισφέρετε στην καμπάνια αλλά και να μάθετε περισσότερα στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο Indiegogo.

λπ αφίσα 607

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την προβολή, τη συναυλία και το πάρτι, καθώς και για την προπώληση εισιτηρίων στο επίσημο site της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.