TV

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 2

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2019 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Σήμερα μια σύγχρονη εκδοχή της «Μέρας της Μαρμότας» για τον τρόμο του να μη βρίσκεις τον εαυτό σου.

Flix Top-10 TV 2019: To νούμερο 2

«Russian Doll (Σεζόν 1)»

Κάτι παραπάνω από μια μιλένιαλ παραλλαγή της «Μέρας της Μαρμότας».

H Νάντια έχει μόλις γίνει 36. Τη γνωρίζουμε τη νύχτα του πάρτυ γενεθλίων της σε ένα τυπικά τηλεοπτικό νεοϋορκέζικο λοφτ γεμάτο κόσμο, χρώματα, ήχους και απόψεις. Κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη, μπροστά από μια πόρτα που μοιάζει με πύλη προς μια άλλη διάσταση. Από μέσα ακούγεται το «Gotta Get Up» του Χάρι Νίλσον. Παίρνει δύναμη, ακούει το κομμάτι και ξαναβγαίνει στο πάρτυ των 36 της. Κινείται ήδη σα να έχει πεθάνει και ξαναζήσει δεκάδες φορές. Ειρωνικό φυσικά: Αργότερα το ίδιο βράδυ η Νάντια θα σκοτωθεί ψάχνοντας τη γάτα της, και επιστρέφει ξανά και ξανά στο ίδιο σημείο, ζώντας την ίδια κατάσταση, χωρίς να ξέρει γιατί.

Αρκετά ταιριαστά, ό,τι ακολουθεί αυτή την αρχική συνθήκη του πρώτου επεισοδίου, συνθέτει ένα απολαυστικό παζλ χαρακτήρων, αναφορών και λεπτομερειών ταυτόχρονα γνώριμο αλλά και γεμάτο εκπλήξεις. Σε 8 εικοσάλεπτα επεισόδια, η σειρά δεν διαθέτει καθόλου λίπος, σε αντίθεση με πολλές άλλες πολυλογάδικες streaming παραγωγές.


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.


doll4

doll2

Το «Russian Doll» ξεκινά ως υπαρξιακή δραμεντί, εξελίσσεται σε κάτι σαν ιστορία ντετέκτιβ, πλέκει χροιές μεταφυσικής αγωνίας με αισθηματικό δράμα και φτάνει τελικά μέχρι και τον τρόμο απόλυτα συναισθηματικής βάσης.»

Οι θάνατοι της Νάντια κουβαλούν τη δική τους απρόσμενη βαρύτητα κι αυτός είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους η σειρά καταφέρνει να πάει το κεντρικό της μοτίβο ένα βήμα παρακάτω. Σε μια ιστορία όπου η κεντρική ηρωίδα απλά δεν γίνεται να πεθάνει μέχρι να διορθώσει το δικό της προγραμματιστικό bug, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να βρεθεί μια αίσθηση απειλής και γενικότερου Τέλους, όμως εδώ συμβαίνει. Η συναισθηματική εμπλοκή, η ευρύτερη αίσθηση κατάρρευσης, αλλά και η σύνδεση με έναν άλλο ήρωα-κλειδί, κάνουν την ιστορία να μοιάζει αληθινή κι όχι ένα απλό όνειρο αυτο-βελτίωσης. Καθώς αποδομείται ο χρόνος, η σειρά αποδομεί την ηρωίδα της συνδέοντας τα ψυχολογικά βάρη του παρελθόντος με το αγχωτικό κενό του παρόντος και αναζητώντας τρόπο πάνω σε αυτή την υπαρξιακή δίνη να χτίσει ένα κάποιο μέλλον.

Η Νατάσα Λιόνε πρωταγωνιστεί, σε μια ερμηνεία απίστευτα σωματική (δίνει στη Νάντια μια βαρύτητα που ισορροπεί ανάμεσα στο καρτουνίστικα ατσούμπαλο και στο “δε με νοιάζει, γιατί απόψε έφαγα άλλον έναν χρόνο”, ειρωνική, θλιμμένη, πολύ σίγουρη αλλά και αδιόρατα θρυμματισμένη) και βιωματική (έχει το δικό της κεφάλαιο πόνου, έχοντας περάσει χρόνια εθισμών, μεγάλων προβλημάτων υγείας και φτάνοντας μέχρι και μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς πριν μια δεκαετία). Είναι επίσης κι η κύρια δημιουργική δύναμη πίσω από τη σειρά, μαζί με ένα τιμ αποκλειστικά γυναικών σεναριογράφων και σκηνοθετών της. Μαζί, δεν αφήνουν ποτέ μια ιδέα να κουραστεί πριν προχωρήσουν στην επόμενη. Το «Russian Doll» ξεκινά ως υπαρξιακή δραμεντί, εξελίσσεται σε κάτι σαν ιστορία ντετέκτιβ, πλέκει χροιές μεταφυσικής αγωνίας με αισθηματικό δράμα (καθώς η Νάντια δοκιμάζει ερωτικούς συντρόφους σε παράλληλες εκδοχές της ύπαρξής της), και φτάνει τελικά μέχρι και τον τρόμο απόλυτα συναισθηματικής βάσης.

doll3

doll1

H ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε δύσκολες στιγμές και ρουφώντας ένα τσιγάρο αποφασίζει με ένα διακριτικό χαμόγελο να μας διηγηθεί το πώς τα κατάφερε.»

Η σειρά παρά τις πικρές της αιχμές είναι στην καρδιά της τρομερά γλυκιά και ρομαντική, η ιστορία ενός ανθρώπου που έζησε δύσκολες στιγμές και ρουφώντας ένα τσιγάρο αποφασίζει με ένα διακριτικό χαμόγελο να μας διηγηθεί το πώς τα κατάφερε. Δουλειά ειλικρινής, παθιασμένη, ζησμένη κορυφώνεται μετά το τρομακτικό και αγχώδες 7ο επεισόδιο όταν η ίδια η Λιόνε αναλαμβάνει την προσγείωση γράφοντας και σκηνοθετώντας το φανταστικό φινάλε. Σε αυτό παρουσιάζεται μια τελική δοκιμασία για τους ήρωες της σειράς, οι οποίοι μπορούν να μόνο να ελπίζουν πως το κουβάρι του νήματος που έχουν ανταλλάξει είναι αρκετό για να μην χαθούν για πάντα. Τι άλλο να κάνεις όταν ο χρόνος σε φθείρει, παρά να προσπαθείς και να επιμένεις;

Διαβάστε ακόμη:


Διαβάστε εδώ περισσότερα Best of 2019, με λίστες, ανασκοπήσεις, τα καλύτερα και τα χειρότερα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο.