Buzz

History Projected: Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία

στα 10

Ελληνογερμανικοί κινηματογραφικοί διάλογοι για το παρελθόν και το μέλλον σε ένα σπουδαίο πρόγραμμα προβολών στο Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας σε συνεργασία με το Ethnofest.

History Projected: Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία

Σε μια σειρά κινηματογραφικών προβολών που εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του 2024, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες από την Ελλάδα και τη Γερμανία συνδυάζονται, συνδιαλέγονται και συναρμολογούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του κοινού ιστορικού παρελθόντος: Μικρό-αφηγήσεις και έκκεντρες, χαμηλόφωνες μαρτυρίες που ξετυλίγονται στον πληθυντικό αριθμό, ασκήσεις με τη μυθολογία και τις μάσκες της εθνικής ταυτότητας, παιχνίδια παζλ με ψηφίδες από το αρχείο, ηχηρές και αόρατες χειρονομίες και τεκμήρια καταργούν την απόσταση από τις πηγές και τα λογής τεκμήρια και ενθαρρύνουν απρόσμενες αναγνώσεις εκατέρωθεν των συνόρων. Ώσπου φέρνουν την ιστορία στο παρόν για να την προβάλλουν στο μέλλον, κάνοντάς την –με τη βοήθεια της κινηματογραφικής γλώσσας– αίσθηση, ένστικτο και συλλογικό βίωμα.

Αυτή είναι η ιδανική περιγραφή με τα λόγια των συνδιοργανωτών, Ινστιτούτου Goethe και Ethnofest, της σειρά προβολών «Προβολές της Ιστορίας» που ξεκινούν στις 27 Μαρτίου με το πρώτο τους επεισόδιο και θα φτάσουν μέχρι και το τέλος του 2024, χωρισμένες σε συνολικά πέντε επεισόδια.

27.03.2024 Επεισόδιο 1: Ιστορία και μύθος
15.05.2024 Επεισόδιο 2: Ιστορία και αρχείο
03.07.2024 Επεισόδιο 3: Καλοκαιρινές ιστορίες
09.10.2024 Επεισόδιο 4: Χτίζοντας την ιστορία
20.11.2024 Επεισόδιο 5: Γυναίκες απαντούν

Στο Επεισόδιο 1: Ιστορία και μύθος συνομιλούν η Ούλρικε Οτινγκερ και το πειραματικό ντεμπούτο της «Λαοκόων και Υιοί. Η ιστορία της μεταμόρφωσης της Εσμεράλντα ντελ Ρίο» με τον Λάκη Παπαστάθη και το «Τον Καιρό των Ελλήνων».

27 Μαρτίου 2024 στο Ινστιτούτο Goethe

laokoon

18.30 Laokoon und Söhne. Die Verwandlungsgeschichte der Esmeralda del Rio (Λαοκόων και Υιοί. Η ιστορία της μεταμόρφωσης της Εσμεράλντα ντελ Ρίο) της Ούλρικε Οτινγκερ
1972/73, 50΄
(γερμανικά με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους)

Ως χήρα Olimpia Vincitor αναζητά το παρελθόν της. Με το όνομα Linda MacNamara θριαμβεύει ως πατινέζ σε μια μονομαχία με αντίπαλο την αλεξιπτωτίστρια Kakalia Katzen. Ο Tristan Tzara εμφανίζεται στις τελετές των κυριών της χώρας Laura Molloy και γίνεται διευθυντής του περιοδεύοντος θιάσου του τσίρκου «Λαοκόων και Υιοί». Ο θάνατος μιας καλλιτέχνιδας και η καταστροφή του ατελιέ της από επτά Ερινύες, οι οποίες αναδύονται μέσα από το νερό με τη μορφή πυροσβεστών, συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση του τσίρκου. Η μεταμόρφωση της Esmeralda del Rio ώστε να υποδυθεί έναν νέο ανδρικό ρόλο, αυτόν του ζιγκολό Jimmy Junod, φέρνει επιτέλους μια πνοή περιπέτειας στη μετρημένη, αν και γεμάτη ζωή της Veronika Dalton, που είχε υιοθετήσει το όνομα Hubert Dupavillon. Η επικήρυξη, όμως, του Jimmy Junod είναι γνωστή στην αστυνομία όλου του κόσμου.

τον καιρό των ελλήνων

19:30 Τον Kαιρό των Ελλήνων του Λάκη Παπαστάθη
1981, 98΄
(ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους)

Στα 1900, μια ομάδα ληστών απήγαγε έναν νεαρό αστό και καταφεύγει στο βουνό, περιμένοντας τα λύτρα για την απελευθέρωσή του. Ο νεαρός αναπτύσσει μια σχέση φιλίας με τον αρχηγό των ληστών και συνειδητοποιεί ότι η ζωή αυτών των παρανόμων είναι πολύ πιο αυθεντική απ’ τη δική του. Ταινία με αναφορές στον Βιζυηνό, τον Παπαδιαμάντη, τον λαϊκό πολιτισμό: οι παλιές φυλλάδες, τα πρόσωπα-μύθοι, οι ρωμέικες παραδόσεις και τελετουργίες, η βαθιά θρησκευτικότητα, όλα αυτά με φόντο πάντα το σκληρό ορεινό ελληνικό τοπίο. Ο Λάκης Παπαστάθης, σκιαγραφώντας κι αυτός την αντίθεση ανάμεσα στη ληστεία ως λαϊκή εξέγερση και τη συγκρότηση του νεωτερικού αστικού κράτους, δείχνει τελικά πως παλιότερες μορφές λαϊκής κουλτούρας πάντοτε συνυπήρχαν, κατά κάποιο τρόπο, με νεωτερικές μορφές πολιτισμού.

History Projected
Επεισόδιο 1: Ιστορία και μύθος
Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 18:30–22:00
Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14–16, 10672 Αθήνα, Τηλ. 2103661000)
Είσοδος ελεύθερη

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ινστιτούτου Goethe και στο event στο Facebook.