Φεστιβάλ / Βραβεία

To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι «γεγονός»

στα 10

Με 103 συνολικά ταινίες ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους θεατές το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας από τη Δευτέρα 9 Μαΐου στις αίθουσες του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου, του Γαλλικού Ινστιτούτου, αλλά τοπικών σχολείων που θα στεγάσουν ειδικές προβολές για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

To 14o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας είναι «γεγονός»

Ξεκινάει τη Δευτέρα 9 Μαΐου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λάρισας και για 5 ημέρες υπόσχεται το πιο πλήρες πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων, γιορτάζοντας την επάνοδο στις αίθουσες και την αγάπη για το σινεμά - πάντοτε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λάρισας μπορεί να αναζητήσει κανείς στο επίσημο site της διοργάνωσης, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube.

l evenement the happening Το Γεγονός

Το φεστιβάλ ανεβάζει αυλαία με το γαλλικό δράμα «Το Γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν, που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από τη Διεθνή ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Βενετίας 2021. Βασισμένο στο βιωματικό βιβλίο της Ανί Ερνό, το φιλμ της Οντρέ Ντιουάν ξεδιπλώνει τα διλήμματα μιας πολλά υποσχόμενης φοιτήτριας στη Γαλλία του 1963 που διαπιστώνει πως έχει μείνει έγκυος. Τα όνειρά της για μόρφωση μοιάζουν καταδικασμένα, εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της κόντρα στους νόμους που απαγορεύουν την έκτρωση. Στην ταινία, που θα προβληθεί σε αβάν πρεμιέρ, λίγες εβδομάδες πριν την έξοδό της στις αίθουσες, πρωταγωνιστούν οι Αναμαρία Βαρτολομέι, Πίο Μαρμάι, αλλά και η ελληνικής καταγωγής Ανά Μουγκλαλίς.

Από την Τρίτη 10 Μαίου θα προβάλλεται καθημερινά, μέχρι και το Σάββατο της τελετής λήξης και απονομής βραβείων, το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα: 72 μικρού μήκους ταινίες κατανεμημένες σε τρία τμήματα - Ελληνικό, Διεθνές και Animation.

Για τις διακρίσεις του Ελληνικού και του Διεθνούς τμήματος θα αποφανθεί πενταμελής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ηλία Δημητρίου, σκηνοθέτη και υπεύθυνο του προγράμματος Μικροφίλμ της ΕΡΤ, και μέλη τους Μαρκέλλα Γιαννάτου, ηθοποιό, Κωνσταντίνο Μητσούλη, σκηνοθέτη, Στέλιο Μωραϊτίδη, σκηνοθέτη, και Κυριακή Σπανού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, ενώ τα βραβεία του Animation θα απονείμει τριμελής επιτροπή με πρόεδρο τον Σπύρο Σιάκα, διδάκτορα animation του τμήματος Γραφιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και μέλη την Γλυκερία Πατραμάνη, σεναριογράφο, και τον Βαγγέλη Ρεμπάπη, φιλόλογο και θεωρητικό του κινηματογράφου.

υφάντρες Υφάντρες

Ακόμα, 11 ταινίες θα προβληθούν στο πλαίσιο του κεντρικού αφιερώματος της φετινής διοργάνωσης «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή», 6 στο βασικό πρόγραμμα, μια έβδομη, το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Οι Υφάντρες», σαν ταινία-αφορμή ενός πάνελ που θα έχει κεντρικό θέμα την οικολογική μόδα, και άλλα τέσσερα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος φιλμάκια από σχολεία και μαθητές με υπεύθυνο το μόνιμο επιμελητή του Μαθητικού Φεστιβάλ της διοργάνωσης, Αργύρη Γιουρούκη.

Αγέλη Προβάτων Αγέλη Προβάτων

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει και μια δεύτερη αβάν πρεμιέρ, την αγωνιώδη δραματική περιπέτεια «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου με τους Δημήτρη Λάλο και Άρη Σερβετάλη, που τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο περασμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το φιλμ, που θα προβληθεί στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο την Παρασκευή 13 Μαίου, παρουσία του σκηνοθέτη, ξετυλίγει την αναμέτρηση ενός οικογενειάρχη αγρότη με τους μπράβους του τοκογλύφου στον οποίο χρωστά και τον αγώνα του να πείσει συντοπίτες του, επίσης δανειολήπτες, να αντιμετωπίσουν την απειλή από κοινού.

Η 14η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Λάρισας σηματοδοτεί και δύο νέες συνέργειες για το φεστιβάλ: με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η πρώτη μας παραχωρεί ευγενικά 12 κλασικά μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του ελληνικού κινηματογράφου, επιλεγμένα από το εξαιρετικό πρόγραμμα της ΕΑΚ «Χώρα, σε βλέπω», και η δεύτερη, στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος «Εν Cine Αίσθηση», δύο πολυβραβευμένες της μεγάλου μήκους ταινίες, την καναδικής παραγωγής «Αντιγόνη» και το «Ένα γιακ μες στην τάξη» από το Μπουτάν.

φρέντζος Ο Γιώργος Φρέντζος με την ομάδα της κάμερας στα γυρίσματα της μικρού μήκους «Στο Δωμάτιο»

Επίσης, τέσσερις πολυβραβευμένες μικρού μήκους ταινίες αποφοίτων του Μητροπολιτικού Κολεγίου («Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου, «Στο Δωμάτιο» της Γεωργίας Μ. Σωτήρχου και «Γιαζίντι» του Εκτορα Σακαλόγλου) θα προβληθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΦΚΛ με το εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ οι φετινές εργασίες επιφυλάσσουν και ένα μοναδικό masterclass με τον Γιώργο Φρέντζο, διευθυντή φωτογραφίας με πείρα που απλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες και συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όπως τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ή τον Παντελή Βούλγαρη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας διοργανώνεται για 14η συνεχή χρονιά από την Artfools σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Γαλλικού Ινστιτούτου με Σύμβουλο Διοργάνωσης την Alpha Marketing. Χορηγοί του Φεστιβάλ φέτος είναι το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, η Canon, η Wolt η Fisher και το «ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ ΓΗ».

Περισσότερες πληροφορίες για το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λάρισας μπορεί να αναζητήσει κανείς στο επίσημο site της διοργάνωσης, στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook, τον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram και στο κανάλι του στο YouTube.

λάρισα 2022