Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Βραβεία ταινιών μικρού μήκους και πρωτοεμφανιζόμενων του ελληνικού σινεμά

στα 10

Τα πρώτα βραβεία για τις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας δόθηκαν χθες το βράδυ στις καλύτερες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους και στους πρωτοεμφανιζόμενους του ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2014: Βραβεία ταινιών μικρού μήκους και πρωτοεμφανιζόμενων του ελληνικού σινεμά
Σκηνή από το «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη

Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια, μια μέρα πριν τα μεγάλα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, απονέμονται τα βραβεία για το Διαγωνιστικό Τμήμα των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, αλλα και τα βραβεία για τους πρωτοεμφανιζόμενους του ελληνικού σινεμά.

Το «ΙΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη ανακηρύχθηκε ως νικήτρια μικρού μήκους ταινία από την κριτική επιτροπή των Γιώργου Καρναβά (παραγωγός - πρόεδρος), Πέννυς Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτης), Κόρας Καρβούνη (ηθοποιός), Γιώργου Κρασσακόπουλο (κριτικός κινηματογράφου), και Τζώρτζη Γρηγοράκης (σκηνοθέτης) ως «μια άρτια δομημένη ταινία με εξαιρετική ακρίβεια, υποβλητική ατμόσφαιρα, και πλήρη έλεγχο των εκφραστικών της μέσων».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «IΙ» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη που ξεκίνησε την καριέρα του από το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και συμμετείχε στο διαγωνιστικό του 37ου Φεστιβάλ Δράμας, αποσπώντας το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας.

2

Το «ΙΙ» κέρδισε επίσης το βραβείο Σκηνοθεσίας, αφού σύμφωνα με την επιτροπή «ενορχηστρώνει το τοπίο, τα σώματα, τον αφηγηματικό χρόνο, κάθε τεχνικό και καλλιτεχνικό μέσο για να δομήσει μία ιστορία που είναι ανοιχτή και ποιητική, και την ίδια στιγμή άμεση και βιωματική, συγκεκριμένη και απτή».

2

Το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στην «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή, μία ταινία που σύμφωνα με την επιτροπή «χρησιμοποιεί κώδικες σινεμά είδους για να αφηγηθεί μία ιστορία που τους ξεπερνά, με την κάμερα να συλλαμβάνει όχι μόνο τη δράση, μα και κάτι υπόγειο και εσωτερικό».

2

Το Τρίτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στο «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού, μια «προσωπική ταινία που αποδεικνύει πως για να κάνεις σπουδαίο σινεμά δεν χρειάζεσαι παρά μια γραμμή και δυο αράδες». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «A Portrait».

2

Βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στο «Maasai» του Χάρη Λαγκούση, με την επιτροπή να δηλώνει πως «έχοντας την τύχη να αναδειχθεί μέσα από τρεις εξαιρετικές ερμηνείες, το σενάριο της ταινίας χρησιμοποιεί μια ρεαλιστική σύμβαση χωρίς να διστάζει να την υπερβεί, και την εμπλουτίζει με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και συναισθήματα εξαιρετικής πολυπλοκότητας». Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Maasai» του Χάρη Λαγκούση.

2

Ευφημος μνεία απονεμήθηκε στην «Προσευχή» του Θανάση Νεοφώτιστου - μεγάλος νικητή του Φεστιβάλ Δράμας - για «τον πετυχημένο χειρισμό ενός ευαίσθητου και δύσκολου θέματος, την καθοδήγηση των νεαρών ηθοποιών, τον ρεαλισμό και την ωριμότητά της» και στον «Ανεπιθύμητο» του Φοίβου Κοντογιάννη, μία «ολοκληρωμένη ταινία που με μια ελλειπτική αφήγηση κατορθώνει να χτίσει μια καθαρή ιστορία μέσω βλεμμάτων, ατμόσφαιρας και μουσικής».

Fawns 607

Για πρώτη φορά φέτος απονεμήθηκε και βραβείο Φωτογραφίας της Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (όπως γίνεται και στη Δράμα) και απονεμήθηκε στην ταινία «Fawns» του Θανάση Τσιμπίνη για τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κουκουλιού.


2

Στα βραβεία των πρωοτεμφανιζόμενων του ελληνικού σινεμά, η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από τους Περικλή Χούρσογλου (πρόεδρος), Γιάννη Δασκαλοθανάση, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνη Καρπετόπουλο και Αννα Κασιμάτη, μεγάλος νικητής ήταν ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης ο Μιχάλης Κωνσταντάτος με το «LUTON».

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «LUTON».

Η Πηνελόπη Τσιλίκα και η Σοφία Κόκαλη, οι δύο πρωτοεμφανιζόμενες πρωταγωνίστριες της «Μικράς Αγγλίας» του Παντελή Βούλγαρη, μοιράστηκαν το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, ο Χάρης Φραγκούλης τιμήθηκε με το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για τους «Αισθηματίες» του Νίκου Τριανταφυλλίδη,

Βρείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που διεξάγεται από τις 17 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη: