Buzz

Αφιέρωμα «μικρού μήκους» στον Αντώνη Σαμαράκη από την t-short

στα 10

Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες σε ένα αφιέρωμα στο ΑΣΤΟΡ και την ΑΝΔΟΡΑ.

Αφιέρωμα «μικρού μήκους» στον Αντώνη Σαμαράκη από την t-short

Το 2020 είχε ανακηρυχτεί «έτος Αντώνη Σαμαράκη» τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέαστην ελληνική πεζογραφία. Η πανδημία ωστόσο δεν επέτρεψε να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το Ποτάμι», «Ο Ηλιος Εκαιγε Πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων εξαιρετικώνιστοριών.

H t-shOrt, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνικήμικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει, όπως αναφέρει «με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή που οφείλουμε όλοι στονμεγάλο συγγραφέα

Οκτώ σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Αρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, ΝάνσυΣπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου,Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο οκαθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο Ηλιος Εκαιγε Πολύ», «Σ΄ ένα Συνοριακό Σταθμό», «ΦυστίκιαΑιγίνης».

Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψειςδημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες καιτους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Σαμαράκης

Στο επετειακό αφιέρωμα στο ΑΣΤΟΡ θα παρευρεθούν η κυρία Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα),οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικούχώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής.

Η t-shOrt με την αγάπη και το πάθος για την μικρή φόρμα του σκηνοθέτη, παραγωγού και διανομέαΚυριάκου Χατζημιχαηλίδη φρόντισε για την καλύτερη δυνατή προβολή των 8 ταινιών και σας καλεί νααπολαύσετε, στην δια ζώσης προβολή του αφιερώματος στους κινηματογράφους τις εμπνευσμένεςταινίες που έχουν συνολική διάρκεια 2 ωρών.

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου ώρα 17:30 στονκινηματογράφο «ΑΣΤΟΡ» (Σταδίου 28 – στοά ΚΟΡΑΗ) αλλά επιχειρεί την έξοδό του με κανονική διανομήστον κινηματογράφο «ΑΝΔΟΡΑ» τις Δευτέρες και Τρίτες 14, 15, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 17:30στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες. Ηείσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στην Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέουέτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ήδη φροντίζουμε για περισσότερες προβολέςστην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα ενημερωθείτε σύντομα σχετικά με πρόγραμμα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site της t-short


OI TAINIΕΣ

ποτάμι

Το Ποτάμι
Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας
Διάρκεια: 9' 45'', Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

Ένα ποτάμι αποτελεί σύνορο δύο αντίπαλων στρατοπέδων σε περίοδο πολέμου. Ο Βασίλης ένας στρατιώτης αψηφώντας τις διαταγές, κολυμπάει σε αυτό...

απέναντι όχθη

Η Απέναντι Όχθη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διάρκεια: 9' 25'', Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2011

Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας, το όριο που τους έχουν θέσει, για να φτάσει στο ποτάμι που είναι ο απαγορευμένος καρπός για τους στρατιώτες, έτσι έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

το ποτάμι

Το Ποτάμι
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραπιπερίδης
Διάρκεια: 20,΄ Σπουδαστική, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

Η διαταγή ήταν ξεκάθαρη. Δεν έπρεπε με τίποτα να μπουν στο ποτάμι. Πέρα από το ποτάμι ήταν ο εχθρός. Όποιος την παρέβαινε τη διαταγή θα πέρναγε στρατοδικείο. Ένας στρατιώτης αποφασίζει να σπάσει τη διαταγή και να μπεί στο ποτάμι.... Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αντώνη Σαμαράκη.

The River

Το Ποτάμι
Σκηνοθεσία: Georgia Bloo Nicolaou
Διάρκεια: 11' 50'', Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2016

Άνοιξη 1942. Στα μέσα του 2ου παγκοσμίου Πολέμου, ένας στρατιωτικός λόχος βρίσκεται κατασκηνωμένος στο δάσος κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας. Η προσωρινή ειρήνη και η αυξανόμενη ανοιξιάτικη ζέστη, τους παραπλανεί σε μια παραίσθηση ασφάλειας και ξεγνοιασιάς. Μετά από ένα νοσταλγικό όνειρο, ο Άντονυ, ένας νεαρός στρατιώτης, επιχειρεί να διατηρήσει την ανθρωπιά και ταυτότητά του, ψάχνοντας Κάθαρση στα νερά του κοντινού ποταμού.Βασισμένο στο διήγημα ‘Το Ποτάμι’ του Αντώνη Σαμαράκη.

συνοριακό σταθμό

Σ' ένα Συνοριακό Σταθμό
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη
Διάρκεια: 10' 50'', Μυθοπλασία, 35 χιλ., Έγχρωμη

Ένας ηλικιωμένος σταθμάρχης δουλεύει χρόνια σ’ έναν συνοριακό σταθμό. Παρακολουθεί τα τραίνα να φεύγουν, αλλά αυτός παραμένει εκεί...

Φιστίκια

Φιστίκια Αιγίνης
Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου
Διάρκεια: 17', Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2019

Μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία πνίγηκε από ένα φιστίκι Αιγίνης, και ζώντας ακόμα στο πατρικό του, ο μοναχικός σαραντάρης Γιώργος καταστρώνει προσεκτικά ένα περίπλοκο σχέδιο αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιώργος αφήνει δικαιολογίες, εμπόδια και ανθρώπους να αναβάλλουν τη πράξη του αυτή, αγνοώντας ίσως τον πραγματικό λόγο που τον οδηγεί στην αυτοχειρία.

Ηλιος Εκαιγε Πολυ

Ο Ηλιος Εκαιγε Πολύ
Σκηνοθεσία: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Διάρκεια: 26΄, Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1989

Διήγημα του Σαμαράκη μεταφερμένο στην οθόνη.

Ηλιος Εκαιγε Πολυ

Ο Ηλιος Εκαιγε Πολύ
Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή
Διάρκεια: 11΄, Σπουδαστική, S16 χιλ., Έγχρωμη, 2000

Παρακολουθούμε μια σημαδιακή μέρα της ζωής ενός ανθρώπου. Η τύχη τού παίζει άσχημο παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Η στέρηση από την έλλειψη χρημάτων, ακόμα και φαγητού, αποτυπώνεται κυρίαρχα στον ήρωα. Η τύχη του παραμονεύει, και μπροστά στο δίλημμα της καλής παρουσίας για μια θέση στον ήλιο, κερδίζει για άλλη μια φορά η ατυχία, ενώ εκείνος χάνει ίσως και την τελευταία ευκαιρία να βρει δουλειά.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ | Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες
Πέµπτη 9 Δεκεµβρίου 17:30, Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28, (Στοά Κοραή)
Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεµβρίου, 17:30, Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι
Είσοδος 5 ευρώ, τηλέφωνα επικοινωνίας 210.32.11.950 / 210.69.80.796