Buzz

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 Απριλίου - 17 Απριλίου 2024)

στα 10

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ειδικές προβολές της εβδομάδας (11 Απριλίου - 17 Απριλίου 2024)

Ο οδηγός του Flix για τις ειδικές προβολές της εβδομάδας σε όλη την Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσετε.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.

αστυγραφίες

Αστυγραφίες στην Οθόνη από την Εθνική Πινακοθήκη και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος | 11 με 17 Απριλίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεργάζεται με την Εθνική Πινακοθήκη στην έκθεση «Αστυγραφία» που διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη κατά τις δεκαετίες 1950-1970 μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Η σύλληψη της έκθεσης, την οποία επιμελείται η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ Συραγώ Τσιάρα, αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία και εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία.

Η Ταινιοθήκη, συμπληρώνοντας και εμπλουτίζοντας την εμπειρία της έκθεσης στην Πινακοθήκη, θα παρουσιάσει στις δύο αίθουσες της ένα πλούσιο κινηματογραφικό πρόγραμμα στο οποίο θα προβληθούν ολόκληρες κάποιες από τις ταινίες, αποσπάσματα των οποίων παίζονται στην έκθεση, ενώ θα παρουσιαστούν και κάποιες επιπλέον, ελληνικές αλλά και ξένες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ -ορισμένες μάλιστα πρόσφατης παραγωγής.

Αναζητήστε το πλήρες πρόγραμμα προβολών εδώ.

αρκουδότρυπα

Αρκουδότρυπα των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου | Παρασκευή 12 Απριλίου στις 22.00 στο Αστορ

Η ομάδα της νικήτριας ταινίας στο 46ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στη Δράμα «Αρκουδότρυπα», σε σκηνοθεσία Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, σας καλεί, την Παρασκευή 12 Απριλίου, ώρα 22.00, σε μια αποκλειστική προβολή στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ για την οικονομική ενίσχυση του post-production της μεγάλου μήκους «Η Τριλογία της Αρκουδότρυπας». -Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών της ομάδας PAME LIGO COLLECTIVE. Θα προβληθούν η «Αρκουδότρυπα» και η «BLUEBIRD».

Προμηθευτείτε εδώ τα εισιτηριά σας.

ελευσίς

Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου | 12 έως και 14 Απριλίου στο Σινε Ελευσίς

Ερχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο πρώτων σειρών προβολών, από τις 12 έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στον Πολυχώρο Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το τρίτο και τελευταίο τριήμερο του έργου Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, που περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Πιο αναλυτικά, στις 12 και 13 Απριλίου, Παράκεντρες Πραγματικότητες εισβάλλουν δημιουργικά στο Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο κινηματογραφικό αφιέρωμα που επιμελήθηκε η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Μία πιλοτική παρουσία της ΕΕΝ και του Doc lab στο ιστορικό σινεμά, που πλέον λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, ως αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου των κινηματογραφιστών με τους κατοίκους της Ελευσίνας, μέσα από μία καίρια και συχνά «αόρατη» θεματολογία. Πρόκειται για μια επιλογή τεσσάρων σημαντικών ταινιών ντοκιμαντέρ με ήρωες, ιστορίες και πραγματικότητες που «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας αόρατες και ταυτόχρονα καίριες και κρίσιμες.

Την Κυριακή 14 Απριλίου, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή η ταινία Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί κλείνοντας το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου με την ανάμνηση μιας ξεχωριστής δράσης που “διέτρεξε” ολόκληρη την πόλη της Ελευσίνας. Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές για παιδιά και νέους, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs, ενώ θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα εκπαιδευτικών εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Exile Room, Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας - Φιλική Φωλιά.

Πρόγραμμα προβολών 3ου τριημέρου | 12 έως 14 Απριλίου Πολυχώρος Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς

Παρασκευή 12 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

19:15 ΧΕΙΡΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ (Ελλάδα, 2022, 77’)
Γιώργος Γούσης

21:00 THE INVISIBLE HANDS (Ελλάδα/Αίγυπτος, 2017, 97’)
Μαρίνα Γιώτη - Γιώργος Σαλαμέ

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.

Σάββατο 13 Απριλίου
ΠΑΡΑΚΕΝΤΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ
Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

19:15 ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ (Ελλάδα, 2019, 108')
Marco Gastine

21:30 Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ (Ελλάδα/Καναδάς, 2022, 78')
Βάλερυ Κοντάκου

Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσουν Q&A με τους σκηνοθέτες.

Κυριακή 14 Απριλίου

16:00
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΔΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ
Για παιδιά 10+ ετών και ενήλικο κοινό
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs

WINTER LAKE (Φινλανδία, 2019, 15’) - Φινλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Petteri Saario

RAISE THE BAR (Ισλανδία, 2021, 70’) - Ισλανδικά με ελληνικούς υπότιτλους
Gudjon Ragnarsson

18:00
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ**

Μυστήριο 65 REFRAME Ελευσίς / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας Εργαστήριο φωτογραφίας για νέους

Μυστήριο 156 Ιστορίες για την Ελευσίνα / Σε συνεργασία με το Exile Room
Δύο εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους (Ελευσίνα 2083, Αντικατοπτρισμοί)

Μυστήριο 26 Η Δική μου Ελευσίνα: Ματιές στην Πόλη / Σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Εργαστήριο κινηματογράφου με μαθητές-τριες του 1ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΗΟΜΕ (2023, 15’)
Μια παρέα παιδιών, που ζουν στην Ελευσίνα, ταξιδεύει μέσα στην πόλη με πλοηγό την καθημερινότητά τους, μετατρέποντας τη μάθηση, τη φιλία, την αγάπη, την τέχνη και το παιχνίδι σ’ ένα παντοτινό όνειρο. Μια μικρή ταινία γυρισμένη από τους εφήβους της Ελευσίνας για το παρόν που δεν σταματά ποτέ να κάνει διάλογο με το παρελθόν. Στην κυριολεξία!

Μυστήριο 32 Ένα ντοκιμαντέρ πολλές ιστορίες / Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Docu-animation που έφτιαξαν μαθητές-τριες Δημοτικού στο Summer Camp του Δήμου Ελευσίνας τον Ιούλιο του 2023 (Μια Φορά κι έναν καιρό στην Ελευσίνα / Ποδηλατάδα στην Ελευσίνα, ο Παγωτατζής)

Μυστήριο 171 Κατασκευάζοντας την Ουτοπία / Σε συνεργασία με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας - Φιλική Φωλιά.

20:00 ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ (Ελλάδα, 2023, 70΄) - ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Joshua Olsthoorn, Madlen Anipsitaki & Simon Riedler

Η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

cinobo υδαταέριο

Σινεμά στο Υδαταέριο | Cinobo x Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου | 4 - 30 Απριλίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Το Cinobo και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπράττουν για μια σειρά κινηματογραφικών προβολών στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Από τις 4 μέχρι τις 30 Απριλίου, το «Σινεμά στο Υδαταέριο» φέρνει την έβδομη τέχνη σε ανοιχτό διάλογο με τη βιομηχανική κληρονομιά, μέσα από επτά ταινίες οι οποίες επιλέχθηκαν από την ομάδα του Cinobo με έμπνευση τον μυσταγωγικό χαρακτήρα του ιστορικού χώρου του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου δημιουργήθηκε για να αναδείξει ένα σημαντικό κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα για 130 χρόνια, και που αποτελεί ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικό μνημείο. Το κτίριο Νέο Υδαταέριο, είναι μία αυτόνομη μονάδα παραγωγής ενέργειας με μοναδική βιομηχανική αισθητική, ενώ ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, που χρονολογείται το 1930, διατηρείται σχεδόν ακέραιος και επιβάλλει την παρουσία του καθ’ ύψος. Από το 2013 λειτουργεί σαν χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προβολών αρχειακού υλικού, διατηρώντας «ζωντανά» τα στοιχεία που μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία μέχρι και σήμερα.

Το Cinobo, το εγχείρημα που ξεκίνησε στο κέντρο της Αθήνας από μία ομάδα νέων ανθρώπων που ήθελαν να κάνουν διαθέσιμο το καλύτερο σινεμά από όλο τον κόσμο, σήμερα επιλέγει και διαθέτει ταινίες τόσο μέσω της streaming πλατφόρμας του όσο και στις αίθουσες, κάνοντας τη ζωή μας κινηματογραφική. Αυτήν τη φορά, εμπνέεται από το εργοστάσιο φωταερίου και την ακόμα παλλόμενη παρουσία των ανθρώπων του, επιλέγοντας επτά αγαπημένες ταινίες όλων των ειδών που αντανακλούν την ιδιαίτερη αυτή αύρα επί της μεγάλης οθόνης. Ιστορίες ανθρώπων και μηχανών σε τροχιά, μέσα στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και στα εργοστάσια που μπορεί να μην ορθώνονται σε ψηλά επιβλητικά κτίρια, αλλά έχουν εμφυσήσει την πνοή τους σε κάθε έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 4/4, 21:00

Πεσμένα Φύλλα (Fallen Leaves)
Ακι Καουρισμάκι, 2023
Η νέα ταινία του μάστερ Άκι Καουρισμάκι που πήρε το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες το 2023. Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται τυχαία μια νύχτα στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον πρώτο, μοναδικό και απόλυτο έρωτα της ζωής τους. Η πορεία τους προς αυτόν τον στόχο εμποδίζεται από τον αλκοολισμό του άνδρα, τους χαμένους αριθμούς τηλεφώνου, τη μη γνώση του ονόματος ή της διεύθυνσης του άλλου και τη γενική τάση της ζωής να βάζει εμπόδια σε όσους αναζητούν την ευτυχία τους.

Τρίτη 9/4, 21:00

Πώς να Ανατινάξετε έναν Αγωγό (How to Blow Up a Pipeline)
Ντάνιελ Γκολντχέιμπερ, 2022
Ενα ανεξάρτητο αμερικανικό διαμαντάκι που μπήκε στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες του 2022. Μια κλιματική ακτιβίστρια που έμεινε πρόσφατα ορφανή μετά από ένα φρικτό κύμα καύσωνα που στοίχισε τη ζωή της μητέρας της, ηγείται μιας ομάδας φίλων, εραστών και αγνώστων, ο καθένας με τη δική του σκληρή ιστορία, σε μια παράτολμη αποστολή να ανατινάξουν έναν αγωγό πετρελαίου στο Δυτικό Τέξας.

Πέμπτη 11/4, 21:00

Titane
Ζουλιά Ντικουρνό, 2021
Ο Χρυσός Φοίνικας που σόκαρε τις Κάννες. Μετά από μια σειρά ανεξήγητων εγκλημάτων, ένας πατέρας ξαναβρίσκει τον γιο του, που αγνοούνταν για 10 χρόνια. Titane: Μέταλλο ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμότητα και τη διάβρωση με κράματα υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό.

Τρίτη 23/4, 21:00

Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου (Do Not Expect Too Much from the End of the World)

Ράντου Ζούντε, 2023
Μετά το «Ατυχές πήδημα ή παλαβό πορνό» ο Ράντου Ζούντε πιο αιχμηρός από ποτέ. Μια ιστορία για το σινεμά, τα social media και την οικονομία, σε δύο μέρη: Καταπονημένη και κακοπληρωμένη, η Άντζελα διασχίζει όλο το Βουκουρέστι κάνοντας το κάστινγκ για ένα εταιρικό «βίντεο για την ασφάλεια στην εργασία», που της ανατέθηκε από μια πολυεθνική εταιρεία. Όταν ένας από τους συνεντευξιαζόμενους αποκαλύπτει την ευθύνη της εταιρείας για το ατύχημα του, ξεσπά ένα σκάνδαλο – μπροστά σε μια ακίνητη, ασυγκίνητη κάμερα.

Πέμπτη 25/4, 21:00

Εκπτωτοι Άγγελοι (Fallen Angels)

Γουόνγκ Καρ Γουάι, 1995
Ενα περιπετειώδες δράμα από τον κλασικό πια Γουόνγκ Καρ Γουάι. Ένας απογοητευμένος δολοφόνος αναλαμβάνει το τελευταίο του χτύπημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα συναισθήματά του για την ψυχρή συνάδελφό του. Θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο να εμπλακεί με συνεργάτη, αναζητά υποκατάστατο. Χαμένος στη νύχτα του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ, θα γνωρίσει δύο μοναδικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους μια γυναίκα στο κατόπι του μυστηριώδους πρώην της.

Παρασκευή 26/4, 21:00

Νήμα
Αλέξανδρος Βούλγαρης, 2016
Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης σκηνοθετεί τη Σοφία Κόκκαλη σε μία καθηλωτική ερμηνεία. Η αφοσίωση της Νίκης στην αντίσταση προδίδει την αδυναμία της να ανταποκριθεί ως μητέρα. Ο Λευτέρης, γιος της Νίκης, κληρονομεί ένα παρελθόν που ο ίδιος πότε του δεν ονειρεύτηκε. Μέχρι που μια μέρα, το νήμα που τους συνδέει, ένας αόρατος ψυχολογικός ομφάλιος λώρος, κόβεται. Ο αγώνας της Μητέρας για τα πολιτικά της πιστεύω, μεταμορφώνεται σε ψυχολογικές αλυσίδες που φυλακίζουν τον Γιο, ο οποίος πρέπει στο τέλος να αγωνιστεί για τη δικιά του ελευθερία και να αναζητήσει τη δικιά του λύτρωση.
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει DJ set από τον Τhe Boy (Αλέξανδρο Βούλγαρη).

Τρίτη 30/4, 21:00

Αγελάδα (Cow)
Αντρεα Άρνολντ, 2021
Ενα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για τη σχέση μας με τα ζώα σήμερα. Κινηματογραφικό πορτρέτο της ζωής δύο αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, που μας φέρνει πιο κοντά στην ομορφιά τους αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, κάνοντάς μας να αναγνωρίσουμε όχι με ρομαντικό, αλλά με ρεαλιστικό τρόπο, όλα όσα εκείνες μας προσφέρουν.

Πληροφορίες
«Σινεμά στο Υδαταέριο» Cinobo x Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
4-30 Απριλίου 2024 | Έναρξη προβολών 21:00
Κτίριο Νέο Υδαταέριο
Ώρα προσέλευσης: 20:30
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα
Εισιτήρια 5€
Τις ημέρες των προβολών, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου θα παρατείνει το ωράριό του έως τις 21:00 και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους μουσειακούς του χώρους με τη βοήθεια των ανθρώπων του Μουσείου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

rocky horrror

The Rocky Horror Picture Show του Τζιμ Σάρμαν | Παρασκευή 12 Απριλίου στις 23.00 στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη

Αποτίοντας φόρο τιμής στις b-movie ταινίες και στις ταινίες τρόμου της περιόδου 1930-1950, αυτή η μοναδική στο είδος της ροκ οπερέτα φιγουράρει με άνεση στις πιο διασκεδαστικές ταινίες όλων των εποχών. Όταν χαλάει το αμάξι ενός νεαρού ζευγαριού μια βροχερή νύχτα, οι δύο συνεσταλμένοι νέοι χτυπούν την πόρτα μιας σκοτεινής έπαυλης για να ζητήσουν βοήθεια. Εκεί, θα γνωρίσουν τον τρελό επιστήμονα Dr. Frank-n-Furter και την θεοπάλαβη κομπανία του και παραδίδονται σε ένα ντελίριο παραλόγου, ατελείωτης μουσικής, ξέφρενου χορού και αχαλίνωτου ερωτισμού.

Στη διάρκεια της προβολής και σε συνεργασία με το Εuropride 2024, η πολυβραβευμένη ομάδα The House of Drama σε καλλιτεχνική επιμέλεια και χορογραφίες του Μάριου Μιλτιάδου θα μεταφέρει τη δράση της ταινίας δίπλα και ανάμεσα στο κοινό, στον χώρο του Ολύμπιον.

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

mets

Mets των The Callas | Σάββατο 13 Απριλίου στις 22.30 στο Cinobo Οπερα

Με αφορμή την online κυκλοφορία των τεσσάρων ταινιών των The Callas, το Cinobo παρουσιάζει ένα μοναδικό event - κινηματογραφική εμπειρία!

Το «Mets», η νέα ταινία των The Callas που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα το Σάββατο 13 Απριλίου με μια προβολή έκπληξη στο Cinobo Οπερα το Σάββατο 13 Απριλίου στις 22.30 και αμέσως μετά την ταινία θα ακολουθήσει μια μοναδική live εμφάνιση του συγκροτήματος μέσα στην αίθουσα του Cinobo Όπερα.

Οι The Callas μαζί με τις Callasettes και guests τις πρωταγωνίστριες της ταινίας τους, Βάσω Καβαλιεράτου και Νάνσυ Μπούκλη, θα παρουσιάσουν ένα μυσταγωγικό, ψυχεδελικό live performance μπροστά από τη μεγάλη οθόνη.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

conann

Κόναν η Βάβαρη του Μπερτράν Μαντικό | Σάββατο 13 Απριλίου στις 00.00 στο Αστυ

Η δεύτερη από τις τέσσερις μεταμεσονύκτιες προβολές της νέας ταινίας του Μπερτράν Μαντικό «Κόναν η Βάρβαρη» (διαβάστε εδώ περισσότερα για την ταινία) γίνεται το Σάββατο 13 Απριλίου στο Αστυ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

shame

Shame του Στιβ ΜακΚουίν | Κυριακή 14 Απριλίου στις 17.00 στο Τριανόν

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της (ΕΨΕ) συνεχίζει για 16η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο «Ακρότητες». Ο φετινός κύκλος ολοκληρώνεται την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στις 17:00 με το «Shame» του Στιβ ΜακΚουίν.

Ακολουθεί συζήτηση και ανάλυση του περιεχομένου της ταινίας με τους:
Γεωργία Γεωργοπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια MSc. Επιμελήτρια Α’, Υπεύθυνη Ειδικού Ιατρείου Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»
Δρ Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Επιστ. Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γραμματέας Κλάδου Τέχνη και Ψυχιατρική-ΕΨΕ

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

μικρό νησί

Το Μικρό Νησί του Αλμπέρτο Ροντρίγκεζ | Δευτέρα 15 Απριλίου στις 21.00 στο Cine Βακούρα από τις Σινεφίλ Δευτέρες

Στην Ισπανία του 1980, στο στενό, πιεσμένο διάστημα όταν η χώρα προσπαθεί να περάσει από τη δικτατορία του Φράνκο σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, δυο αστυνομικοί βρίσκονται, με το αυτοκίνητό τους χαλασμένο, σε μια μικρή κοινότητα στις ελώδεις όχθες του Γουαδαλκιβίρ, με αποστολή να εξιχνιάσουν την εξαφάνιση δυο κοριτσιών, δυο έφηβων αδερφών. Οσο βυθίζονται στην πραγματική και την ηθική λάσπη, όσο διαπιστώνουν ότι η υπόθεσή τους αποτελεί μέρος ενός φρικτότερου όλου, η μετέωρη λαϊκή κοινωνία της Ισπανίας παίρνει την ευθύνη της στο έγκλημα.

Η υπέροχη ταινία του Αλμπέρτο Ροντρίγκες, βραβευμένη με 10 βραβεία Goya της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

landmarks II

LANDMARKS II - Το Σινεμά στο Κέντρο | Η Αθήνα στο Σινεμά. | Τις Δευτέρες του Απριλίου

Η Eνωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), μετά την διοργάνωση του κινούμενου θερινού κινηματογράφου - road trip LANDMARKS τον περασμένο Σεπτέμβριο, με προβολές σημαντικών ελληνικών ταινιών στις περιοχές όπου γεννήθηκαν, επιστρέφει στην Αθήνα για να αναδείξει την σχέση της πόλης με το σινεμά, φιλοξενώντας τις δράσεις της στους ιστορικούς κινηματογράφους του κέντρου της. Οπως αναφέρει χαρκατηριστικά στην ανακοίνωσή της «αυτούς που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στον βωμό μιας τουριστικής Αθήνας και όχι μιας πόλης ζωντανής για τους πολίτες της.»

Θέλοντας να τονίσει αυτή την αμφίρροπη σχέση Αθήνας - σινεμά - κέντρου, επιλέγει τα 4 ιστορικά σινεμά Ελλη, Αστυ, Αστορ και Cinobo Oπερα για να στεγάσουν τις επόμενες Δευτέρες του Απριλίου (8/4, 15/4, 22/4 και 29/4) προβολές μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους ταινιών, συζητήσεις, installation και party, με την δράση LANDMARKS II - Το Σινεμά στο Κέντρο | Η Αθήνα στο Σινεμά.

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών εδώ.

fundamentals

Ρώμη Ανοχύρωτη Πόλη του Ρομπέρτο Ροσελίνι | Δευτέρα 15 Απριλίου στις 20.00 στο Δαναό

Το 1945, με τη βοήθεια του φίλου του, Φεντερίκο Φελίνι, στο σενάριο, και αξιοποιώντας το δικό του φιλμικό υλικό, τραβηγμένο από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής και της ιταλικής αντίστασης, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι θα αφηγηθεί τρεις μέρες του Μαρτίου του 1944 στην υπό γερμανική κατοχή Ρώμη, οι κάτοικοι της οποίας βιώνουν την ανέχεια, την εξαθλίωση, αλλά τη βάναυση συμπεριφορά των κατακτητών. Ο Τζόρτζιο, ηγέτης μιας αντιστασιακής ομάδας ενάντια στις ναζιστικές και φασιστικές δυνάμεις, καταφεύγει στον φίλο του, τον Φραντσέσκο, που πρόκειται να παντρευτεί την ήδη εγκυμονούσα Πίνα. Οι δυο τους, με τη βοήθεια ενός γενναίου ιερέα, επιχειρούν να τον βοηθήσουν να φύγει από την πόλη με πλαστή ταυτότητα. Ενώ ο Φραντσέσκο και η Πίνα ετοιμάζονται να παντρευτούν την επόμενη μέρα, ένα πρόσωπο από το περιβάλλον του Τζόρτζιο τον καταδίδει στους Γερμανούς βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές όλων και πυροδοτώντας μια ιστορία απώλειας, αυτοθυσίας και γενναιότητας.

Ακόμη μια προβολή από το πρόγραμμα Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

pearl jam

Pearl Jam Dark Matter | Τρίτη 16 Απριλίου στις 20.00 στα Village Cinemas

Οι θαυμαστές των Pearl Jam θα είναι οι πρώτοι που θα ακούσουν το νέο album «Dark Matter» σε μία ειδική, μόνο για μία μέρα, κινηματογραφική προβολή και εμπειρία! Χρησιμοποιώντας τον σύγχρονο κινηματογραφικό ήχο των Village Cinemas, η πρώτη παρουσίαση του νέου album πριν κυκλοφορήσει θα αποτελέσει μία εμπειρία για πρώτη παρουσίαση album. Αρχικά μόνο με τη μουσική, σε μία σκοτεινή αίθουσα, και στη συνέχεια με την προσθήκη ειδικών visuals on screen κατά τη διάρκεια του playback.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

χαμένος

Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα του Νίκου Νικολαΐδη | Τρίτη 16 Απριλίου στις 21.00 στο Cine Βακούρα στη Θεσσαλονίκη

Το αφιέρωμα στα αριστουργήματα του ελληνικού κινηματογράφου και τους δημιουργούς του με προβολές σε κόπιες φιλμ 35mm συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν. Ο κινηματογράφος Βακούρα προβάλει την προτελευταία ταινία του σπουδαίου Νίκου Νικολαΐδη, «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα (2002)». Το συγκεκριμένο δραματικό, πειραματικό και με έντονο σουρεαλισμό φιλμ αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας που ξεκίνησε ο σκηνοθέτης με τις ταινίες «Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα» (1979) και «Γλυκιά Συμμορία» (1983). Ο μεγάλος δημιουργός έκλεισε έτσι τον κύκλο για «τα χρόνια της χολέρας», το βλέμμα του δηλαδή πάνω στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Την ταινία θα προλογίσει ο πρωταγωνιστής της ταινίας Γιάννης Αγγελάκας ο οποίος έγραψε και την εμβληματική πια μουσική της ταινίας.

Η προβολή θα γίνει, όπως όλες του αφιερώματος, σε μια ανακατασκευασμένη Ernemann του 1952.

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ.

συνάδελφοι ηρωϊκοί

Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι της ομάδας Συλλογική Μνήμη | Δεύτερα 15/4, Τρίτη 16/4 στον Μικρόκοσμο

Εξορία... Κομμουνιστές που βιοπορίζονται στις οικοδομές της Αθήνας, εκεί που το μεταμφυλιακό κράτος δεν ζητάει αποδείξεις νομιμοφροσύνης. Τσακισμένοι αγωνιστές που προσπαθούν να ορθοποδήσουν μετά από χρόνια διωγμών. Φτώχεια... Νέοι από τη λαβωμένη επαρχία καταφθάνουν στην πρωτεύουσα αναζητώντας το μονοπάτι για ένα καλύτερο αύριο, μια δουλειά για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Εσωτερικοί μετανάστες σε μια πόλη υπό πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Αγώνας... Άνθρωποι με κοινές και διαφορετικές αφετηρίες, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία σε έναν συλλογικό αγώνα που θα χτιστεί από το τώρα και το χθες, από το ρευστό παρόν και το πλούσιο παρελθόν τους. Οικοδόμοι, εργάτες σε κατασκευαστικούς τομείς και τεχνίτες, παίρνουν στις πλάτες τους ένα συνδικαλιστικό κίνημα – πυξίδα για το μέλλον.

Το τρίτο ντοκιμαντέρ της ομάδας Συλλογική Μνήμη μετά τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» και «Καινούργιος Ουρανός: Οι Γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» με τίτλο «Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι: Η συγκρότηση ενός συλλογικού αγώνα την περίοδο 1960-1967» το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλεται στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 56 λεπτών και 22 δευτερολέπτων και θα προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ και τις προβολές εδώ.

in edit countdonw

In-Edit Countdown | 17 με 27 Απριλίου 2024 στους κινηματογράφους Cine Βακούρα, Κινηματογράφος Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη και επιστρέφει με ένα ξεχωριστό «προφεστιβαλικό countdown» – 10 ταινίες σε 10 ημέρες στα Cine Βακούρα καιΜακεδονικόν από τις 17 μέχρι και τις 27 Απριλίου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια του IN-EDIT GREECE στη Θεσσαλονίκη, και σε συνεργασία με τους κινηματογράφους, Cine Βακούρα και Μακεδονικόν, από τις 17 έως τις 27 Απριλίου, το IN-EDIT ανοίγει την ταινιοθήκη του για μια βουτιά στο παρελθόν και το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δέκα μουσικά ντοκιμαντέρ, τα οποία πλημμύρισαν τις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά με τον Nick Cave που μας μιλά για τις 20.000 μέρες του πάνω στη γη. Ακολουθεί ο Kurt Cobain με το Montage of Heck που αποτελεί την πιο συναισθηματική και ολοκληρωμένη εξερεύνηση της ψυχής του. Την τρίτη ημέρα η Brit Pop σκηνή εκπροσωπείται από τους Pulp («PULP: A Film about Life, Death and Supermarkets»). Παλιοί φίλοι, παιδιά, ενθουσιώδεις θαυμαστές και ψαράδες από το Sheffield, μιλούν για το συγκρότημα των common people σε ένα απολαυστικό φιλμ.

Την πρώτη Κυριακή του αφιερώματος, το Sacred Triangle αφηγείται την τριετή, μεγαλειώδη συνύπαρξη της “Αγίας Τριάδας”: David Bowie, Iggy Pop και Lou Reed.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου μεταφερόμαστε στο Μακεδονικόν για να παρακολουθήσουμε το παζλ της ζωής του επιδραστικότερου ίσως πιανίστα της τζαζ σκηνής, Bill Evans (Bill Evans: Time Remembered).

Την Τρίτη, 23 Απριλίου στο Radiohead Meeting People is Easy του Γκραντ Τζι, παρακολουθούμε την περίοδο της προώθησης του δίσκου «OK Computer» -που παρουσίασαν οι Radiohead το 1997- μέσα από ένα κολάζ βίντεο κλιπ, ήχων και παρασκηνιακών διαλόγων καθώς το συγκρότημα βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

Μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία του In-Edit δίνει έμφαση στην ίδια τη φύση του φεστιβάλ το Searching for Sugar Man που αμέσως μετά την παρουσία του στο φεστιβάλ κέρδισε το όσκαρ ντοκιμαντέρ. Την

Τετάρτη 24 Απριλίου παρακολουθούμε ένα ντοκιμαντέρ που είναι περισσότερο μία ταινία γεμάτη ενέργεια, αλλά και μίασκοτεινή ταινία μυστηρίου για τον Sixto Rodriguez.

Μια μέρα μετά ανεβαίνει στη σκηνή η βασίλισσα της τζαζ. Για την αυτοκρατορική θέση και κεφαλαιώδη σημασία της Billie Holiday στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει αυτό το πολύτιμο ντοκιμαντέρ την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Στο προτελευταίο φιλμ ο μικρός αδερφός του Matt Berninger (The National) συνοδεύει το συγκρότημα σε μία περιοδεία τους και καταγράφει τη θλιβερή τουπορεία μέχρι να τον διώξουν. Δεν πρόκειται για μία σκηνοθετημένη παρωδία αλλά για μία γλυκόπικρη ματιά στο ταλέντο και τη (φθαρμένη) σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Στο κλείσιμο της αντίστροφης μέτρησης στις 27 Απριλίου, θα παρακολουθήσουμε τον Joe Strummer της εποχής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τους Clash, στο συγκλονιστικό και ιστορικό φιλμ του Julien Temple: «Joe Strummer: The Future Is Unwritten».

Μετά από κάθε ταινία, ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα σε γνωστά venues της πόλης.

Το πρόγραμμα των προβολών:

17/4 20000 days on Earth
18/4 Cobain: Montage of Heck
20/4 Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets
21/4 The Sacred Triangle; Bowie, Iggy & Lou 1971-73
22/4 Bill Evans/Time Remembered
23/4 Radiohead meeting people is easy
24/4 Searching The Sugar Man
25/4 Billie Holiday
26/4 The National - Mistaken for Strangers
27/4 Joe Strummer: The Future is Unwritten

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες και προμηθευτείτε τα εισιτήρια σας εδώ.

σουηδικού

Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου | 17 με 24 Απριλίου στο New Star Art Cinema

Το Φεστιβάλ γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας, το Σουηδικό Ινστιτούτο Στοκχόλμης, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδα και τη New Star.

Τετάρτη 17/4 19:00

The Emigrants – Utvandrarna (2021)
Σκηνοθεσία: Erik Poppe
Σενάριο: Siv Rajendram Eliassen, Anna Bache-Wiig
Διάρκεια: 2h 28m
Είδος: Δράμα, Ιστορικό
Γλώσσα: Σουηδικά

ΣΥΝΟΨΗ

Σουηδία, 1849. Μια φτώχεια οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Αμερική με την ελπίδα να βρει μια καλύτερη ζωή. Παρόλο που γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα είναι επικίνδυνο και η πίεση του να αντιμετωπίσουν μια νέα ζωή σε μια παράξενη και άγρια γη είναι μεγάλη, είναι αποφασισμένοι να τα καταφέρουν.

TRAILER

Πέμπτη 18/4 19:00

ΖΛΑΤΑΝ - I AM ZLATAN- Jens Sjögren(2021)
Σκηνοθεσία: Γιενς Σιέγκρεν
Πρωταγωνιστούν: Γκράνιτ Ρουσίτι, Ντόμινικ Άντερσον Μπαϊρακτάρι, Τσέντομιρ ΓκλίσοβιτςvΕίδος: Δραματική
Διάρκεια: 100

ΣΥΝΟΨΗ

Η ιστορία ενηλικίωσης του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς σε ένα ταραχώδες σουηδικό προάστιο. Με καταγωγή από Βαλκάνιους γονείς, το ποδόσφαιρο ήταν η λύτρωση του Ζλάταν, όπου το ιδιαίτερο ταλέντο και η αυτάρκειά του τον οδήγησαν, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στην κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Παρασκευή 19/4 19:00

HISTORJA -Stitches for Sapmi (2022)
Σκηνοθεσία: Thomas Jackson
Είδος: Ντοκιμαντερ
Με τους: Britta Marakatt-Labba, John-Isak Labba
Διάρκεια: 87’
Γλώσσα: Σουηδικά

ΣΥΝΟΨΗ

Το μεγάλης κλίμακας υφαντικό έργο τέχνης «Historjá» του Marakatt-Labba έκανε μια τεράστια ανακάλυψη όταν παρουσιάστηκε στο Documenta 14 στο Κάσελ. Το κέντημα, που απεικονίζει μοτίβα από την ιστορία των Σάμι, είναι επίσης το σημείο εκκίνησης του ντοκιμαντέρ του Τόμας Τζάκσον, το οποίο μας μιλά για τον πολιτισμό των Σάμι, του οποίου η ιστορία έχει σημαδευτεί από έναν αγώνα ενάντια στον πλειοψηφικό πληθυσμό. Ο αγώνας αφορούσε το δικαίωμα στη γη και τον τρόπο ζωής, αλλά και στη βάση αυτού βρίσκονται δύο απόψεις για την ανθρωπότητα και τη σχέση της με τη φύση. Στο Historjá – Stitches for Sapmí, ιστορικά γεγονότα και μυθολογικές εικόνες υφαίνονται μαζί με το πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τη σύγχρονη εκτροφή ταράνδων και συνεπώς την ύπαρξη του πολιτισμού των Σάμι.

Σάββατο 20/4 19:00

Prejudice & Pride-Swedish Film Queer - Fördom & stolthet – en queer filmhistoria (2022)
Σκηνοθεσία: Eva Beling
Σενάριο: Eva Beling
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Κατάλληλο για άνω των 15 ετών
Διάρκεια: 100 min
Γλώσσα: Αγγλικά, Σουηδικά

ΣΥΝΟΨΗ

Θεωρούμενη ως μια από τις πρώτες queer ταινίες, το «The Wings» (1916) του Mauritz Stiller προβλήθηκε στους κινηματογράφους σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλική επιθυμία έπρεπε ακόμα να κρύβεται πίσω από μάσκες και υπαινιγμούς, αποκαλύπτοντας τη μορφή της μόνο σε όσους γνωρίζουν. Η ταινία του Στίλερ είναι η αφετηρία από την οποία το «Prejudice and Pride» μα ταξιδεύει λεπτομερώς ένα λεπτομερές στην εξέλιξη του σουηδικού queer σινεμά. Από τη Βαβυλώνα του Βερολίνου τη δεκαετία του 1920 μέχρι τα χρόνια του Χόλιγουντ της Γκρέτα Γκάρμπο τη δεκαετία του '30, την καταπιεσμένη σεξουαλικότητα στο έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, μέχρι μια νέα συνάντηση με το «Fucking Åmål». Αυτό το roller coaster μας διασκεδάζει ενώ παρακολουθούμε τα θέματα και τα στοιχεία του κόσμου LGBT+ να εξελίσσονται. Οι συνεντεύξεις με πολλούς γνωστούς ειδικούς και ακτιβιστές καταδεικνύουν πόσο σημαντική ήταν η αυξανόμενη προβολή της queer αισθητικής τόσο για τα άτομα όσο και για τους κοινωνικούς αγώνες για απελευθέρωση. Ο έκδηλος ενθουσιασμός τους για το θέμα μας παρέχει με μια εξαιρετική εικόνα για την έξοδο του σουηδικού κινηματογράφου από την ντουλάπα.

Κυριακή 21/4 19:00

COMEDY QUEEN (2022)
Σκηνοθεσία:Sanna Lenken
Σενάριο:Linn Gottfridsson
Φωτογραφία:Simom Pramsten
Πρωταγωνιστούν:Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Adam Daho, Iggy Malmborg, Anna Bjelkerud, Frida Beckman
Διάρκεια: 93’
Γλώσσα: Σουηδικά

ΣΥΝΟΨΗ

Η δεκατριάχρονη Σάσα αποφασίζει να γίνει stand-up κωμικός. Πάνω από όλα, θέλει να διασκεδάσει τον μπαμπά της, ο οποίος κλαίει στο ντους όταν νομίζει ότι κανείς δεν τον ακούει. Στο σπίτι όλα της θυμίζουν τη μητέρα της που έφυγε από τη ζωή. Ωστόσο, η Σάσα αρνείται να κλάψει. Κρυφά, γράφει μια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνει για να επιβιώσει από τη θλίψη της: να ξυρίσει τα μαλλιά της, να σταματήσει να διαβάζει βιβλία, να απορρίψει το πιο χαριτωμένο κουτάβι του κόσμου και το πιο σημαντικό, να γίνει η μία και μοναδική Βασίλισσα της Κωμωδίας.

Δευτέρα 22/4 19:00

Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ - BOY FROM HEAVEN- Tarik Saleh (2022)
Σκηνοθεσία: Tarik Saleh
Σενάριο:Tarik Saleh
Διεύθυνση φωτογραφίας: Pierre Aïm
Μουσική:Krister Linder
Ηθοποιοί: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram J. Khoury, Sherwan Haji, Mehdi Dehbi
Διάρκεια: 126’
Γλώσσα: Αραβικά

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Άνταμ, γιος ενός ψαρά, έχει το μοναδικό προνόμιο να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Al-Azhar University του Καΐρου, την κοιτίδα του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξη του στη πόλη, ο πιο υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου – ο Μεγάλος Ιμάμης – πεθαίνει ξαφνικά· έτσι, σύντομα ο Άνταμ θα γίνει ένα πιόνι στο αδίστακτο παιχνίδι εξουσίας που εκτυλίσσεται ανάμεσα στη θρησκευτική και την πολιτική ελίτ της Αιγύπτου. Αντλώντας ανοιχτά τις αναφορές του από το μνημειώδες Όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, Η συνωμοσία του Καΐρου ξεδιπλώνει ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με φόντο την καρδιά των θρησκευτικών και κρατικών ινστιτούτων της Αιγύπτου.

Τρίτη 23/4 19:00

BURN ALL MY LETTERS - Bränn alla mina brev (2022)
Σκηνοθεσία: Björn Runge
Πρωταγωνιστούν: Asta Kamma August, Sverrir Gudnason, Sonja Richter, Bill Skarsgård, Gustav Lindh
Διάρκεια: 119 min
Γλώσσα: Σουηδικά

ΣΥΝΟΨΗ

Βασισμένη στο ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Σουηδού συγγραφέα Alex Schulman, αυτή η συναρπαστική ιστορία αγάπης που εκτείνεται σε γενιές επικεντρώνεται γύρω από την Karin Stolpe. Στη δεκαετία του 1930, η ταινία απεικονίζει την περίπλοκη σχέση της με τον συγγραφέα της Sven Stolpe και τον παθιασμένο έρωτά της με τον πολλά υποσχόμενο συγγραφέα Olof Lagercrantz και πώς οι επιλογές επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. Όταν ο εγγονός της βρίσκει ένα σωρό γράμματα από την εποχή, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη μυστική υπόθεση και τον αντίκτυπό της στα μετέπειτα γεγονότα.

Τετάρτη 24/4 19:00

HILMA (2022)
Σκηνοθεσία: Lasse Hallström
Σενάριο: Lasse Hallström
Διάρκεια: 120’Είδος: Βιογραφία/ Δράμα
Γλώσσα: Αγγλικά

ΣΥΝΟΨΗ

Η Hilma af Klint (1862-1944) είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην Ιστορία Τέχνης και μια από τους πρώτους ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης (abstract art). Ωστόσο, σε αντίθεση με το έργο πολλών από τους συνομηλίκους της εκείνη την εποχή, το δικό της παρεξηγήθηκε και παραμελήθηκε μέχρι πολύ καιρό μετά τον θάνατό της. Αυτή είναι μια ιστορία για τη Hilma και τις συνθήκες που έκαναν δυνατή τη ζωγραφική της. Η ταινία ξεκινά από την πρώιμη ζωή της και τελειώνει σήμερα. όταν η τέχνη της συνδέεται με ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών. Όπως ακριβώς ήθελε.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ Σύγχρονου Σουηδικού Κινηματογράφου εδώ.

Αναζητήστε στον κινηματογραφικό οδηγό του Flix όλες τις ταινίες που παίζονται ήδη στις αίθουσες, αυτές που έρχονται και για τις οποίες ανυπομονούμε περισσότερο, το τοπ-5 του Flix από τις νέες ταινίες της εβδομάδας και ώρες προβολών στις αίθουσες Αθήνας, Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Ελλάδας.