Buzz

Online πρεμιέρα για το «The Audience» του Μαριάνο Πενσότι

στα 10

Την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στις 21.00, online πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση για το «The Audience» του Μαριάνο Πενσότι.

Flix Team
Online πρεμιέρα για το «The Audience» του Μαριάνο Πενσότι

Το «The Audience» είναι μια ταινία για τους θεατές μιας θεατρικής παράστασης και την πόλη όπου ζουν. Παράλληλα, μια ταινία για ένα θεατρικό έργο, για το οποίο μαθαίνουμε από τις περιγραφές των πρωταγωνιστών/θεατών. Το κοινό που μπαίνει στο θέατρο να παρακολουθήσει μια παράσταση. Το κοινό που αποχωρεί μετά το τέλος της παράστασης.

Η κάμερα ακολουθεί 11 θεατές και τις ιστορίες τους, δημιουργώντας 11 μικρές ταινίες. Ποιες είναι οι ιστορίες των ανθρώπων που πηγαίνουν να δουν μια θεατρική παράσταση; Πόσο πολύ μεταμορφώνεται η ζωή τους από αυτή την εμπειρία; Σε ποιον βαθμό μεταβάλλεται αυτό που είδαν από τις αναμνήσεις τους; Πώς είναι να γίνεσαι χαρακτήρας στην ίδια σου την πόλη; Ποια είναι η διαδικασία που μεταμορφώνει ένα κοινό σε πρωταγωνιστές;

The Audience

Το «The Audience» γυρίστηκε στην Αθήνα το 2019, σε ανάθεση και παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, και είναι μέρος ενός εν εξελίξει πρότζεκτ του Αργεντίνου σκηνοθέτη Μαριάνο Πενσόττι και της ομάδας του «Grupo Marea», με ταινίες για κοινά, καθώς και για τη σχέση τους με το θέατρο. Άλλες φορές πρόκειται απλώς για μια ταινία και άλλοτε πάλι έχει μια ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση.

Ο Μαριάνο Πενσόττι είναι συγγραφέας και σκηνοθέτης του θεάτρου. Στο έργο του έχει χαράξει δύο διακριτές πορείες: από τη μία δημιουργεί σκηνικές παραστάσεις, στις οποίες γράφει ο ίδιος τα κείμενα και τα έργα βασίζονται κατά μεγάλο μέρος στη δουλειά με τους ηθοποιούς, ενώ παράλληλα παρουσιάζει διάφορες site-specific περφόρμανς, στις οποίες η βασική του πρόθεση είναι να δημιουργεί μια ιδιαίτερη αντίθεση ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, με μυθοπλαστικές παραστάσεις σε δημόσιους χώρους.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει δημιουργήσει περισσότερες από δεκαπέντε παραστάσεις, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε πολλά σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ανάμεσα στις τελευταίες δημιουργίες του είναι οι: Diamante, Arde brillante en los bosques de la noche, Cuando vuelva a casa voy a ser otro, Cineastas, La Marea και El Pasado es un animal grotesco. Ο Πενσόττι, μαζί με την ομάδα του, περιοδεύουν εκτενώς όλο τον χρόνο. Σχημάτισε και διευθύνει την ομάδα Grupo Marea, από κοινού με τη σκηνογράφο Mariana Tirantte, τον μουσικό Diego Vainer, τον σχεδιαστή φωτισμών Alejandro Le Roux και την καλλιτεχνική παραγωγό Florencia Wasser.

The Audience

Μετά από επισκέψεις του ίδιου στην Αθήνα, πολύμηνη έρευνα στο κέντρο της πόλης και μια σειρά συνεντεύξεων με κατοίκους της, ο Πενσόττι επέλεξε την περιοχή των Εξαρχείων ως την καταλληλότερη γειτονιά για να αφηγηθεί την ιστορία και την ατμόσφαιρα της πόλης με όρους κινηματογραφικούς.

Εξερευνώντας τις πολλαπλές όψεις της γειτονιάς, ο Πενσόττι δημιούργησε 11 ταινίες μικρού μήκους, συνδέοντας μικροϊστορίες ετερόκλητων ανθρώπων που αλληλεπιδρούν με την πόλη. Κάτοικοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων και θερινών σινεμά, μετανάστες, τουρίστες, θαμώνες και περαστικοί γίνονται πρωταγωνιστές μιας κοινής ιστορίας, που είναι άλλοτε καθαρά αφηγηματική και άλλοτε περισσότερο ντοκιμαντερίστικη.

The Audience

The Audience

The Audience

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2020 στο DeSingel, στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο πλαίσιο θεατρικού φεστιβάλ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 2020, όταν παρουσιάστηκε διαδικτυακά, στο πρόγραμμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, συμμετείχε στο New York Greek Film Expo 2021 και προβλήθηκε στο Directors Guild οf America Theater της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο του 2021.

Μετά την αθηναϊκή εκδοχή, ο Πενσόττι σκηνοθέτησε μια αντίστοιχη για την πόλη του Μπουένος Άιρες, με τίτλο El Publico, σε συνεργασία της ομάδας του, Grupo Marea, με το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπουένος Άιρες (FIBA). Ακολούθησε μια τρίτη ταινία, το 2021, με τίτλο Le public / Het publiek, γυρισμένη στις Βρυξέλλες, στο Théâtre des Martyrs, σε ανάθεση του Kunstenfestivaldesarts.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αργεντινός σκηνοθέτης Μαριάνο Πενσόττι παρουσιάζει ένα έργο του στην Αθήνα. Πριν από 7 χρόνια, τον Νοέμβριο του 2014, ανέβασε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης την παράσταση Το παρελθόν είναι ένα ζώο αλλόκοτο (El Pasado es un animal grotesco (τίτλος εμπνευσμένος από το τραγούδι “The Past Is a Grotesque Animal” των Of Montreal), στο πλαίσιο του φεστιβάλ της σύγχρονης, ανεξάρτητης λατινοαμερικανικής σκηνής Transitions 2: Latin America, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Κάτιας Αρφαρά.

the audience

The Audience | Σενάριο & Σκηνοθεσία: Mariano Pensotti | Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά | Παραγωγοί: Δήμητρα Δερνίκου, Βασίλης Παναγιωτακόπουλος \ Έρευνα, Δραματουργία & Casting: Θεοδώρα Καπράλου | Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Mariana Tirantte | Μουσική Σύνθεση: Diego VainerΔιεύθυνση Φωτογραφίας: Soledad Rodríguez | Μοντάζ: Agustin Rolandell | Σκηνογράφος: Λουκάς Οικονομόπουλος | Ενδυματολόγος: Λίτα Κοκκονάρη \ Μακιγιάζ: Ιωάννα Συμεωνίδη | Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου | Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Τσίτσας | Α΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Agustín Gagliardi | Συντονισμός Παραγωγής: Florencia Wasser | Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαίρη Μηνά, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Λευτέρης Γιακουμάκης, Στέργιος Ιωάννου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Κίμων Κουρής, Αλεξία Καλτσίκη, Zeynab Mehrzad, Zalvazany Zarifah, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Μπακάλης, Πηνελόπη Ρίγγα, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης, Άρης Μπαλής, Κώστας Μπερικόπουλος, Tomohiro Watanabe | Ανάθεση & | Χρώμα: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2020 | Διάρκεια: 83΄ | Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Δείτε εδώ το «The Audience» του Μαριάνο Πενσότι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στις 21.00 - θα προβάλλεται μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου:

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το «The Audience» στην επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση.