Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει - με Ετεμάντι, Γρηγοράκη, Ραφαηλίδου - το πρόγραμμα στήριξης νέων δημιουργών

στα 10

Ελληνικές παραγωγές και συμπαραγωγές που κάνουν πρεμιέρα σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού στηρίζει οικονομικά το ΦΚΘ.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει - με Ετεμάντι, Γρηγοράκη, Ραφαηλίδου - το πρόγραμμα στήριξης νέων δημιουργών

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας τα 60ά γενέθλιά του, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα προσφέρει ένα μέρος των χρημάτων των εορταστικών εκδηλώσεων για την ενίσχυση των νέων δημιουργών του ελληνικού σινεμά. Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ θα προσφέρει για το 2020 σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στο επίσημο πρόγραμμα των σημαντικότερων φεστιβάλ κινηματογράφου διεθνώς (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, ΚάρλοβιΒάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, HotDocs, Nyon), το ποσό των 3.000 ευρώ ανά ταινία.

Δείτε ακόμη: 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης | Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ με το βλέμμα του Αρη Ράμμου

παρί 607

Η ενέργεια αυτή ξεκινάει με τις ταινίες «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη, σε παραγωγή Haos Film και συμπαραγωγή Le Bureau Films, ΕΡΤ, Faliro House Productions, Match Factory Productions,N-Coded Pictures, Fass B Filmproduktion, Blonde Audiovisual Productions και «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντι, σε παραγωγή Heretic, Le Bureau, Top Kapi Films, The Chouchkov Brothers και συμπαραγωγή Bord Cadre Films, Biokon, που ταξιδεύουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και «Kala azar» της Τζάνις Ραφαηλίδου, σε παραγωγή SNG Film και συμπαραγωγή και εκτέλεση παραγωγής Heretic, που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

digger 607

Η ενίσχυση αφορά ταινίες που έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το ποσό αυτό αποτελεί συμπλήρωμα της υποστήριξης που προσφέρει στους νέους δημιουργούς για τον ίδιο σκοπό το ΕΚΚ. Η ενίσχυση θα δοθεί στον Ελληνα παραγωγό της ταινίας και θα πρέπει να διατεθεί σε δαπάνες σχετικές με την προώθηση της ταινίας και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του σκηνοθέτη.

kala azar 607

Ο παραγωγός της ταινίας θα πρέπει, μαζί με το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης, να καταθέσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

  1. Αντίγραφο του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου (σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης του ΕΚΚ).

  2. Αντίγραφο εγγράφου που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της ταινίας στο επίσημο πρόγραμμα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται άμεσα μετά την υποβολή και την αξιολόγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και πριν το Φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχει η ταινία. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω Φεστιβάλ, ο υπεύθυνος παραγωγός της ταινίας θα πρέπει να καταθέσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εντός ενός μήνα, τον οικονομικό απολογισμό της διάθεσης της ενίσχυσης. Κάθε ταινία θα μπορέσει να αξιοποιήσει μια φόρα τη χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της σε παραπάνω από ένα διεθνή φεστιβάλ. Σε καλή μεριά!