TV

Το «Gomorra» γίνεται τηλεοπτική σειρά

στα 10

Οπως και η ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Ματέο Γκαρόνε, έτσι και μία νέα ιταλική σειρά βασίζεται στο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο «Gomorra» και φιλοδοξεί να γίνει η «Sopranos» εμμονή του διεθνούς τηλεοπτικού κοινού.

Το «Gomorra» γίνεται τηλεοπτική σειρά

Το 2008 η ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Gomorra» (ή «Gomorrah», και «Γόμορρα» ο ελληνικός τίτλος) είχε κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και είχε ξεκινήσει μία σταδιοδρομία που της έφερε 22 βραβεία ακόμα, ανάμεσά τους και 5 από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Βασισμένη στο, επίσης πολυβραβευμένο, ομώνυμο βιβλίο του ερευνητή δημοσιογράφου Ρομπέρτο Σαβιάνο, η ταινία του Γκαρόνε ακολουθούσε ως ένα θρίλερ-χρονογράφημα πέντε διαφορετικές ιστορίες στις επαρχίες της Νάπολης και της Καζέρτα οι οποίες είχαν κοινό παρανομαστή τη δράση της μαφιόζικης οργάνωσης Καμόρα. Παρόλο που ως πρώτη ύλη υπήρχε η πολυετής έρευνα της υπαρκτής εγκληματικής οργάνωσης, κι αυτό θα μπορούσε να δώσει την αφορμή για ένα οπερετικών διαστάσεων φιλμ, ο Γκαρόνε είχε επιλέξει την πιο ωμή, βρώμικη, καθόλου γυαλισμένη απεικόνιση του τι εστί μαφία στην Ιταλία. Κι αυτό ήταν το μεγάλο του επίτευγμα.

1

Η ταινία έφτασε μέχρι τις Χρυσές Σφαίρες (έχασε από το «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν), αλλά έμεινε αξέχαστη για τη δραματουργική της τόλμη, την κινηματογραφική της απλότητα, τον ανησυχητικό της κυνισμό για το πώς η βία... είναι βία. Σκοτώνει, παραλύει, απειλεί να εξολοθρεύσει την οικογένειά σου, τη γειτονιά σου, την κοινωνία σου.

Σήμερα διαβάζουμε ότι μία νέα ιταλική σειρά επιχείρησε να μεταφέρει τη δράση της «Gomorra» στην μικρή οθόνη. Η σειρά βασίζεται επίσης στο βιβλίο του Σαβιάνο, αντίθετα με την ταινία όμως, ακολουθεί την εξουσία της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολη και φιλοδοξεί να καταλάβει τον άδειο για χρόνια θρόνο των «Sopranos».

2

Δικαιώματα και παραγωγή ανήκουν στο συνδρομητικό κανάλι Sky Italia, το οποίο υπέγραφε την, επίσης βασισμένη στη δράση της μαφίας, σειρά «Romanzo Criminale». Μάλιστα ο σκηνοθέτης του «Romanzo Criminale», Στέφανο Σολίμα, σκηνοθέτησε και τα πρώτα 6 επεισόδια του «Gomorra», ενώ τώρα παραμένει ως καλλιτεχνικός σύμβουλος της σειράς. Το καστ περιλαμβάνει τους Φορτουνάτο Κερλίνο, Μάρκο Ντ' Αμόρε, Μαρία Πία Καλτσόνε, Σαλβατόρε Εσποζίτο και Μάρκο Παλβέτι.

Παρόλους τους φόβους ότι η σειρά μπορεί να θελήσει να απομακρυνθεί από τον τόνο του βιβλίου και της ταινίας και να γίνει περισσότερο «τηλεοπτική», ο Σαβιάνο, ο οποίος έχει εμπλακεί με το σενάριο (αλλά και την καλλιτεχνική επιμέλεια) διαβεβαιώνει το αντίθετο: «Ο σκοπός της σειράς είναι να δείξει τη δράση της Καμόρα, όπως ακριβώς είναι. Μία εγκληματική οργάνωση πλήρως ενσωματωμένη στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ιστό μεγάλων περιοχών της Ιταλίας. Δεν είναι ένας άλλος κόσμος, είναι κομμάτι του κόσμου μας...»

3

Μάλιστα ο Σαβιάνο πιστεύει ότι η σειρά, που έχει την πολυτέλεια του χρόνου, θα δικαιώσει πολύ περισσότερο το βιβλίο του, από ό,τι η ταινία του Γκαρόνε: «Δεν πιστεύω ότι μία ταινία, όπως ούτε κι ένα βιβλίο, μπορούν να αναλύσουν σε έκταση όλα όσα αφορούν την οργανωμένη εγκληματικότητα. Οσο έγραφα το ''Gomorra'' έπρεπε να αφήσω συγκλονιστικές ιστορίες εκτός, καθώς δεν είχα την πολυτέλεια του χώρου να συμπεριλάβω όλα όσα μπορούσα να διηγηθώ...»

Η υπόθεση του «Gomorrah» θα είναι και πάλι ένας ιστός από δαιδαλώδεις ιστορίες που θα εμπνέονται από αληθινά γεγονότα. Τα ονόματα θα αλλάζουν, όλα όμως τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες θα είναι πιστές στην πραγματικότητα. «Ακόμα και οι διάλογοι θα βασίζονται σε κατεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των μαφιόζων της Καμόρα» βεβαιώνει ο Σαβιάνο.

4

Τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου έγιναν μέσα σε 30 εβδομάδες σε περιοχές της Ιταλίας, αλλά και στα προάστια της Βαρκελώνης. Οι τοπικές ιταλικές κοινωνίες αντιστάθηκαν, καθώς δεν ήθελαν να στιγματιστούν από το θέμα της σειράς.

«Ή μπορεί και να φοβήθηκαν» προσθέτει ο Σαβιάνο. «Δεν τους κατηγορώ. Από τη στιγμή που εξέδωσα το βιβλίο βρίσκομαι υπό αστυνομική προστασία. Για αυτό και δεν μπόρεσα να είμαι και ο ίδιος στα γυρίσματα της σειράς. Κρύβομαι. Η δουλειά μου όμως είναι να γράφω...»

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.