Buzz

Η «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους» στους 8 φιναλίστ των Ευρωπαϊκών βραβείων Medea Awards

στα 10

Η Ελληνική «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους», ένα καινοτόμο διαδικτυακό κινηματογραφικό σεμινάριο, στις καλύτερες φετινές προτάσεις οπτικοακουστικών μέσων για την εκπαίδευση και την μάθηση

Η «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους» στους 8 φιναλίστ των Ευρωπαϊκών βραβείων Medea Awards

Η Ελληνική «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους» επιλέχθηκε στους 8 φιναλίστ των Ευρωπαϊκών βραβείων Medea Awards (με έδρα τις Βρυξέλλες) στα οποία βραβεύονται οι καλύτερες προτάσεις οπτικοακουστικών μέσων για την εκπαίδευση και την μάθηση. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός αυτός δέχεται μια μεγάλη πληθώρα αιτήσεων όχι μόνο από Ευρώπη αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία αυτή η επιλογή είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα.

Η Ελληνική «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους» είναι ένα καινοτόμο διαδικτυακό κινηματογραφικό σεμινάριο για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον κινηματογράφο και την φωτογραφία με σκοπό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα από τον καθένα. Είναι προϊόν της πολυετούς εκπαιδευτικής κινηματογραφικής εμπειρίας του «Καρπός» σε θέματα Οπτικοακουστικών Μέσων, Κινηματογράφου και δημιουργικής χρήσης εφαρμογών και γι αυτό η χρήση της πλατφόρμας είναι εύκολη, η τιμή πολύ προσιτή και η ύλη είναι απολύτως εστιασμένη σε όλα όσα χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει το δημιουργικό του ταξίδι στις εικόνες και τους ήχους.

Ετσι, η «Bαλίτσα με Εικόνες και Ηχους» θα ενθουσιάσει όλους όσους:

 • αγαπούν το σινεμά και την φωτογραφία
 • ονειρεύονται να κάνουν μια ταινία μικρού μήκους και χρειάζονται τις πρώτες βασικές γνώσεις με καθοδήγηση από επαγγελματίες.
 • θέλουν να βελτιώσουν τα βίντεο και τις φωτογραφίες τους στα social media, στις φοιτητικές τους εργασίες και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.
 • από τους εκπαιδευτικούς θέλουν να ξεκλειδώσουν τα δημιουργικά ταλέντα των μαθητών ή τα δικά τους! (έχει προβλεφθεί ειδική προσφορά για σχολεία)

βαλίτσα

Το διαδικτυακό κινηματογραφικό αυτό σεμινάριο περιλαμβάνει:

 • 6 Κεφάλαια μαθημάτων: α) Παρατηρώ και καταγράφω: Κάδρα και πλάνα, β) Αφηγούμαι: Φωτοκόμικ μυθοπλασίας, γ) Αφηγούμαι: Ντοκιμαντέρ, δ) Επιλέγω: Ψηφιακό κολάζ και μοντάζ, ε) Κατασκευάζω και κινώ: Animation, στ) Ακούω και συνθέτω: Ήχος.
 • 40 ώρες συνολικό χρόνο παρακολούθησης
 • 85 λεπτά βιντεομαθημάτων
 • Ποιοτικά επιλεγμένα tutorial και συνδέσμους από την πληθώρα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο
 • 35 διαδραστικές διασκεδαστικές ασκήσεις με μοναδικό εργαλείο ένα smartphone, μια φωτογραφική μηχανή ή έναν υπολογιστή. Μέσα από τις ασκήσεις των κεφαλαίων εξασκείται κανείς στη δημιουργία των διαφορετικών πλάνων, του δικού του storyboard, μυείται στα μυστικά του animation, μαθαίνει πώς να «ντύνει» με ήχους μια ιστορία και να μοντάρει την ιστορία του.
 • Mentoring από επαγγελματίες του κινηματογράφου. Οι Μέντορες καθοδηγούν, διορθώνουν, εμπνέουν και κυρίως βοηθούν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Για όποιον ολοκληρώνει όλο τον κύκλο μαθημάτων με επιτυχία δίνεται η δυνατότητα να στείλει στον μέντορα της πλατφόρμας ένα προσχέδιο σεναρίου ή μια ολοκληρωμένη ταινία (σε προδιαγραφές που καθορίζονται από τον διοργανωτή) και να συζητήσει μαζί του διαδικτυακά για την βελτίωσή της.
 • Βεβαίωση παρακολούθησης

Τα κείμενα, τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την καλλιτεχνική διεύθυνση της «Βαλίτσας με Εικόνες και Ηχους» υπογράφει η Μαρία Λεωνίδα, που συντονίζει και την ομάδα των μεντόρων. Βραβευμένη σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ (Φεστιβάλ Δράμας, Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, New Talents , IDFA) με μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία κινηματογράφου και των οπτικοακουστικων τεχνών. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ, το Ε.Κ.Κ, τη Γερμανική Τηλεόραση, την E.B.U. και εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο. Συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ, εστιάζοντας στην οπτικοακουστική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων. Εχει γράψει το Πρόγραμμα Σπουδών για τη Διδασκαλία Ντοκιμαντέρ στα Καλλιτεχνικά Λύκεια (ΙΕΠ). Εχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την υλοποίηση οπτικοακουστικών εργαστηρίων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, και 10 Ευρωπαϊκά προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

βαλίτσα

Συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες στην «Βαλίτσα με Εικόνες και Ηχους»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ σκηνοθέτης
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ σκηνοθέτης
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ σκηνοθέτης
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΡΙΣΠΟΥ φωτογράφος
ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ σκηνοθέτης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΖΗΣ σκηνοθέτης
ΠΟΠΗ ΛΕΓΑΚΗ σκηνοθέτρια
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΛΕΟΥΣΗ σκηνοθέτρια
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΣΟΥΡΙΔΗΣ φωτογράφος, σκηνοθέτης
ΧΡΥΣΣΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ εικαστικός
ΝΑΤΑΣΣΑ ΞΥΔΗ σκηνοθέτρια
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ σκηνοθέτρια
ΜΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ σκηνοθέτης
ΘΕΛΓΙΑ ΠΕΤΡΑΚΗ σκηνοθέτρια
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΧΟΙΝΑΣ φωτογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ storyboard artist

Λίγα λόγια για τον «Καρπό»

Ο Καρπός, έχει 20 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία των Οπτικοακουστικών Μέσων, του Κινηματογράφου και της δημιουργικής χρήσης εφαρμογών. Ιδρύθηκε από τρεις έμπειρους στο χώρο τους επαγγελματίες που πιστεύουν ότι τα οπτικοακουστικά μέσα, οι νέες τεχνολογίες και η εργασία σε ομάδες, υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα, την ανταλλαγή ιδεών και ακονίζουν τα κριτήρια απέναντι στα ερεθίσματα που μας προσφέρονται για κατανάλωση. Η εικόνα και ο ήχος αφορούν όλους και μέσα από απλές αλλά δομημένες δραστηριότητες, καθένας μπορεί να παρουσιάσει τη δική του εκδοχή για τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Από το 2009 έως το 2013, συντονίσαμε την δράση κινηματογραφικής παιδείας «Βιντεομουσεία»σε 50 περίπου σχολεία. Η δράση βραβεύτηκε από το Institute for Media Research and Media Education στο Μόναχο, ως ένα από τα 12 καλύτερα σχέδια δράσης για την οπτικοακουστική παιδεία στην Ευρώπη το 2011-13.

Το 2015-2016 διεξήχθησαν πανελλαδικά, οι δράσεις «Η δική μας γνώμη» και ο «Διαγωνισμός Γραπτής Κριτικής» με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η δράση αυτή γνώρισε διπλή διάκριση ως ένα από τα 12 καλύτερα ευρωπαϊκά σχέδια οπτικοακουστικής παιδείας στο Evens Foundation Media Education Prize 2017 ενώ έλαβε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής MEDEA AWARDS 2017.