Industry

Warner vs Disney: αίθουσα vs πλατφόρμες

στα 10

Η Warner κάνει μία σημαντική δέσμευση για τις ταινίες του στούντιο, ενώ την ίδια στιγμή, ειρωνικά, η Disney κάνει ένα βήμα πίσω.

Warner vs Disney: αίθουσα vs πλατφόρμες

Aρχές Δεκεμβρίου του 2020 η Warner τάραζε συθέμελα την κινηματογραφική με μία απόφασή της: όλες οι ταινίες του στούντιο για το 2021 θα κάνουν πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα της HBO Max. Kαι στις αίθουσες - όπου η πανδημία το επιτρέπει.

Αυτό το μοντέλο διανομής, από ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ έδινε το σύνθημα: τι κι αν μέσα στη σοδειά της χρονιάς υπάρχουν τεράστια blockbuster που απαιτούν κινηματογραφική αίθουσα (πχ το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, το «Matrix 4» των Γουατσόφσκι). Ολα στις πλατφόρμες μήπως διασώσουμε κάτι από την οικονομική πανωλεθρία που προκάλεσε (και συνεχίζει να προκαλεί) η πανδημία.

Dune 607 4

Τι κι αν γίνουν έξαλλοι οι πιστοί στο στούντιο δημιουργοί (εξοργισμένος ο Ντενί Βιλνέβ με την απόφαση της Warner να βγάλει το «Dune» online, όπως επίσης και ο Κρίστοφερ Νόλαν που αντίθετος εντελώς με όλο αυτό αποχωρεί από την Warner).

Μελετώντας τη λίστα των υπέρ και των κατά, η Πρόεδρος της Warner Media, Αν Σάρνοφ δήλωνε ότι αυτή η λύση είναι μία κίνηση ανάγκης, η μόνη απάντηση στην πανδημία:

«Διανύουμε μία πρωτόγνωρη για όλους μας εποχή. Και οι πρωτόγνωρες εποχές θέλουν δημιουργικές λύσεις. Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή του σινεμά στις αίθουσες και την μεγάλη οθόνη, περισσότερο από εμάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αίθουσες περιμένουν τις νέες κυκλοφορίες ως μετάγγιση οικονομικής διαβίωσης. Ομως, πόσες αίθουσες στην Αμερική θα μπορέσουν να ανοίξουν μέσα στο 2021;»

Σήμερα, η Warner επιστρέφει με καλά νέα: Το στούντιο δεσμεύεται εκ νέου ότι το 2022 όλες οι ταινίες θα ξαναβγαίνουν κανονικά στις αίθουσες κι όχι στο ΗΒΟ Max. Ταυτόχρονα, το ότι τα σινεμά σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες ανοίγουν με πληρότητα 25% (κι αναλόγως τις εξελίξεις θα φτάσουν και στο 50%) δίνει άμεσα την ευκαιρία σε ταινίες όπως το «Godzilla Vs Kong» (πρεμιέρα 2 Απριλίου) ή το «Mortal Kombat» (πρεμιέρα 16 Απριλίου) να συναντήσουν το κοινό τους στην αίθουσα.

Διαβάστε τα νεότερα: To «Black Widow» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες και στο Disney+ στις 9 Ιουλίου

cruella 607

Cruel-la απόφαση: Eιρωνικά, σήμερα, η Disney κάνει μία ανακοίνωση που κόβει τα φτερά των αιθουσαρχών: επιλέγει δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της Marvel, τα «Cruella» και «Βlack Widow», και τις παραχωρεί για πρεμιέρα (ενώ θα βγουν και σε όσες αίθουσες είναι ανοιχτές στις 9 Ιουλίου) και στην πλατφόρμα της, το Disney+ , ένα πλάνο «διανομής» που δεν λειτούργησε ούτε με το «Mulan», ούτε με το «Soul», ούτε τώρα με το «Raya and the Last Dragon».

Δυστυχώς, το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει και με το «Luca» της Pixar: στο Disney+ κι αυτό, στην ώρα του για την «Ημέρα του Πατέρα», 18 Ιουνίου.

luca 607

Οι αιθουσάρχες δηλώνουν μεγάλη απογοήτευση, καθώς μετρούσαν τις μέρες αντίστροφα (και τα μεγάλα blockbusters στα δάχτυλα του ενός χεριού) για να ανακουφιστούν βλέποντας τα σινεμά (σχεδόν) γεμάτα.

Αντίθετα με τη Warner, η Disney κινείται με την πλατφόρμα της επιλεκτικά, αλλά και πάλι: οι ταινίες που επιλέγει μοιάζει να είναι κι εκείνες που θα έκαναν τη διαφορά στα box office.

Περιμένουμε να δούμε τι θα πλάνο θα επιλέξει για το «West Side Story», θεωρώντας ότι ο (διαβόητα κατά κάθε πλατφόρμας) Στίβεν Σπίλμπεργκ δεν θα υποχωρήσει εύκολα προς την μικρή οθόνη, αλλά θα το παλέψει μέχρι τέλους.

Θυμηθείτε κι αυτό: «Η τέχνη μάς ζητά να συνειδητοποιούμε το ειδικό και το παγκόσμιο, την ίδια στιγμή.» Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ πιστεύει στην επιστροφή στην αίθουσα