TV & STREAMING

«Twin Peaks»: Αναζητώντας το κλειδί που θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν

στα 10

Έχοντας πια ξεπεράσει, έστω και τυπικά, της μέση της τρίτης σεζόν, βάζουμε σε σειρά τις εντυπώσεις, τα συναισθήματα και τον άκρατο θαυμασμό μας για όλα όσα μας επιφυλάσσει η επιστροφή στον γνώριμο αλλά και τόσο διαφορετικό πλέον κόσμο του «Twin Peaks». «Ο κύκλος έχει σχεδόν κλείσει».

«Twin Peaks»: Αναζητώντας το κλειδί που θα ενώσει το παρελθόν με το παρόν
Σκηνή από το 10ο επεισόδιο της τρίτης σεζόν του «Twin Peaks»

(Προειδοποίηση: το κείμενο περιέχει πληροφορίες για τα δέκα πρώτα επεισόδια του τρίτου κύκλου του «Twin Peaks», επομένως αν θέλετε να μη γνωρίζετε απολύτως τίποτα για αυτά, ξεκινήστε την ανάγνωση μόλις ολοκληρώσετε την προβολή τους)

Αν υπάρχει μία σταθερά στον τρίτο κύκλο του «Twin Peaks», αυτή είναι το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να περιμένει όχι απλά στο επόμενο επεισόδιο αλλά ακόμα και στην επόμενη σκηνή. Υπάρχει μια φαινομενική τυχαιότητα στον τρόπο που ο Λιντς εξερευνά τις γωνίες του κόσμου του,καθώς επισκέπτεται στιγμές και χαρακτήρες που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σημασία τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, αγκαλιάζοντας την κληρονομιά της σειράς του και τολμώντας ταυτόχρονα να κοιτάξει χωρίς φόβο μπροστά.

Ακολουθήστε τον τρίτο κύκλο του «Twin Peaks» με τον τρόπο του Flix

Twin Peaks Season 3 607

Twin Peaks Season 3 607

Από τη μια υπάρχουν οι ήρωες που ξέρουμε και αγαπήσαμε για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια. Η τραγική καταλυτική φιγούρα της Λώρα Πάλμερ, το αιώνια ρομαντικό ζευγάρι της Λούσι και του Αντι, η συναισθηματικά ταλαιπωρημένη σερβιτόρα της Σέλι, ο μετριοπαθής αλλά μόνιμα οξύνους αναπληρωτής σερίφης Χωκ, (σχεδόν) ολόκληρη η οικογένεια Χορν, με την Οντρεϊ να παραμένει ακόμα μυστηριωδώς απούσα, ο Γκόρντον Κόουλ του FBI και ο συνεχώς σαρκαστικός Αλμπερτ του Μιγκέλ Φέρερ εξακολουθούν να αποκαλύπτουν σε κάθε νέα τους εμφάνιση τι είναι αυτό που δημιουργεί τον «ύποπτο κόσμο του Twin Peaks».

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένας ολόκληρος νέος κόσμος που ουσιαστικά μεταφέρει την ουσία αυτής της μικρής επαρχιακής πόλης πέρα από τα σύνορά της, μακριά από τα δάση και τα συνοικιακά μαγαζιά της και κατευθείαν μέσα στην καρδιά των μεγαλουπόλεων, των καζίνο και των φυλακών των κεντρικών πολιτειών των ΗΠΑ, για να αποδείξει ότι η ιστορία αυτού του κύκλου δεν είναι απλά ένα αναμάσημα των αρχικών ιδεών αλλά μια εντελώς νέα τους ανάγνωση, σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε σαφώς πιο σκοτεινές αποχρώσεις. Ολόκληρη η ομάδα των αστυνομικών και των ιατροδικαστών, τα τσιράκια και οι πληρωμένοι μπράβοι που ακολουθούν δολοφονικές εντολές, οι απειλητικοί ξυλοκόποι με τα μαυρισμένα πρόσωπα και ολόκληρο το περιβάλλον ενός κάποιου Ντάγκι Τζόουνς αποδεικνύουν σε κάθε επεισόδιο και με κάθε αφορμή ότι το Twin Peaks δεν είναι απλά μια μικρή πόλη δίπλα στα Καναδικά σύνορα.

Τα επεισόδια του τρίτου κύκλου του «Twin Peaks» προβάλλονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την COSMOTE TV κάθε Δευτέρα, λίγες μόνο ώρες μετά την προβολή τους στην Αμερική.

Twin Peaks Season 3 607

Twin Peaks Season 3 607

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους στέκονται οι πολλαπλοί χαρακτήρες του (όλο και επικρατέστερου για την καλύτερη ερμηνεία του 2017, γενικά) Κάιλ ΜακΛάχλαν, είτε πρόκειται για τον αβίαστα θανάσιμο κακό Κούπερ, είτε για τον εγκλωβισμένο μέσα στην Μαύρη Στοά καλό Κούπερ, είτε για τον απρόσμενο ήρωα αυτής της επιστροφής, τον εντυπωσιακά ανανεωμένο και γυμνασμένο Ντάγκι Τζόουνς, ο οποίος, μέσα από τις απειροελάχιστες μεταβολές των εκφράσεών και τον βασανιστικά αργό ρυθμό των κινήσεών του, βιώνει την δική του καταιγιστική περιπέτεια στο πλευρό της (επίσης MVP της σειράς) Ναόμι Γουότς.

Διαβάστε ακόμη: Ολόκληρο το «Twin Peaks» σε τρία λεπτά - ή οκτώ κείμενα

Ο Λιντς μαζί με τον Φροστ αρνείται να απαντήσει τον μόνιμο πια προβληματισμό μεγάλης μερίδας των θεατών σχετικά με το ποια παράμετρος της ιστορίας είναι η πιο σημαντική. Η προσοχή τους μοιράζεται ισόποσα σε όλους τους χαρακτήρες, οι σκηνές που μοιάζουν να έχουν ξεκολλήσει από το παρελθόν (όπως η σκηνή που η Λούσι και ο Άντι διαφωνούν για το χρώμα της καρέκλας που πρόκειται να αγοράσουν) εναλλάσσονται με τις σκηνές που δε θυμίζουν τίποτα από όλα όσα έχουν προηγηθεί (ακόμα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το γυάλινο κουτί της πρεμιέρας, το οποίο εκ νέου επιστρέφει στο προσκήνιο), οι αφηγήσεις ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να τοποθετούνται ακόμα με σαφήνεια στο ευρύτερο πλάνο και, φυσικά, ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει και εκείνη η εμβληματική για την σειρά στιγμή κατά την οποία βιώσαμε, χωρίς να γνωρίζουμε ότι το είχαμε ανάγκη, την αρχή του κακού.

Twin Peaks Season 3 607

Twin Peaks Season 3 607

Ακόμα και όταν νομίζει κανείς πως καταλαβαίνει προς τα πού κατευθύνεται η ιστορία, οι Λιντς και Φροστ δε δέχονται να του κάνουν το χατήρι και, όπως η εσωτερική πάλη του πράκτορα Κούπερ στο σώμα του Ντάγκι Τζόουνς, ο δρόμος της επιστροφής τους αποδεικνύεται ακόμα πιο μακρύς. Οταν ένα ζευγάρι κόκκινες γόβες φέρνει στο μυαλό την πρώτη εμφάνιση της Οντρεϊ Χορν 25 χρόνια πριν, εκείνη συνεχίζει να είναι με επιμονή απούσα από τα δρώμενα της αφήγησης. Παρά το γεγονός ότι ο Ντον Σ. Ντέιβις πέθανε (χρόνια) πριν τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων, ο δικός του Σμηναγός Μπριγκς παραμένει εντυπωσιακά πρωταγωνιστικό στοιχείο της σειράς. Αν και η (γραμματέας του Κούπερ) Νταϊάν ήταν ονομαστικά παρούσα σε όλα τα επεισόδια των δύο πρώτων σειρών, το νέο «Twin Peaks» αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα ο χαρακτήρας της εξακολουθεί να είναι ένα στοιχείο που επιβάλλεται να εξερευνηθεί. Με τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα παραδείγματα να εμφανίζονται σε κάθε νέο επεισόδιο, ο Λιντς και ο Φροστ κάνουν φανερό ότι στόχος τους είναι ένα μόνιμο παιχνίδι αντιστροφής των προσδοκιών, κάτι που αποτελεί και την ουσιαστική επιτυχία του τρίτου κύκλου του «Twin Peaks» ακριβώς επειδή συνδυάζεται με έναν έντονο συναισθηματικό πυρήνα.

Twin Peaks Season 3 607

Twin Peaks Season 3 607

Μετά από ένα έντονα εικονοκλαστικό όγδοο επεισόδιο, οι Λιντς και Φροστ παραδίδουν στην συνέχεια την πιο πυκνή αφηγηματικά ώρα της σειράς, αρχίζοντας να συντονίζουν για πρώτη φορά τις παράλληλες πορείες των ηρώων τους. Για πρώτη φορά, ο Γκόρντον Κόουλ, η Νταϊάν, ο Αλμπερτ και η πράκτορας Πρέστον αρχίζουν να συνδέουν τις πράξεις και το ιστορικό του Κούπερ που έχουν μπροστά τους με το ακέφαλο πτώμα του Σμηναγού Μπριγκς και τις περιπέτειες του Γουίλ Χάστινγκς που γνωρίσαμε στην πρεμιέρα (η ερμηνεία του Μάθιου Λίλαρντ παρεμπιπτόντως ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στο γνήσιο συναίσθημα και την υπερβολή). Για πρώτη φορά επίσης, στο αστυνομικό τμήμα του Twin Peaks τα στοιχεία από το παρελθόν αρχίζουν να βρίσκουν δίοδο επικοινωνίας με το παρόν, με αγωγό τις παιδικές αναμνήσεις του άλλοτε ανήσυχου ταραξία Μπόμπι Μπριγκς. Υστερα από μεγάλη προετοιμασία, το σχέδιο του διαβολικού Κούπερ δείχνει να μπαίνει στην τελική του ευθεία, με τον Τιμ Ροθ και την Τζένιφερ Τζέισον Λι μπροστάρηδες των δυνάμεων του κακού. Και, σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, σε μια αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα της μυθολογίας της σειράς, η είσοδος στην Μαύρη Στοά που γνωρίζουμε από τις δύο πρώτες σεζόν δείχνει να μην είναι και η μοναδική.

Διαβάστε ακόμη: «In Dreams»: Ο - γοητευτικά - ύποπτος κόσμος του Ντέιβιντ Λιντς

Φυσικά, σε πλήρη συνέπεια με τον χαρακτήρα της σειράς, το δέκατο επεισόδιο δε συνεχίζει σε αυτό το ρυθμό παρά επιστρέφει στην μικρή καθημερινότητα των χαρακτήρων ρίχνοντας ματιές στο αναπτερομένο ενδιαφέρον της Τζέινι-Ι προς τον Ντάγκι (κάτι που οδηγεί στο μεγαλύτερο χαμόγελο που έχει επιδείξει ποτέ ο τελευταίος), τις ύποπτες συνομιλίες της Νταϊάν με τον κακό Κούπερ (η Λώρα Ντερν επιβάλλει την παρουσία όχι μόνο από το αυστηρό της ύφος αλλά και από την χρωματιστή γεωμετρία των κοστουμιών της), το αμαρτωλό παρόν του (επιβεβαιωμένου πια) Ρίτσαρντ Χορν και τις μικρές και μεγάλες τραγωδίες που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στον οικισμό με τα τροχόσπιτα που επιβλέπει ο Καρλ του Χάρι Ντιν Στάντον.

Twin Peaks Season 3 607

Στο τέλος του δέκατου επεισοδίου, είναι πια σαφές ότι έχουμε περάσει την μέση αυτού του ταξιδιού, όμως ο χάρτης παραμένει ακόμα θολός και ο προσανατολισμός μας ανεπαρκής, όπως μαρτυρά και το τραγούδι («Νο Stars») που κλείνει αυτή την ώρα στο Roadhouse (ναι, ο Moby είναι που βρίσκεται δίπλα στην Ρεμπέκα Ντελ Ρίο, η οποία όχι τυχαία είναι ντυμένη σε άσπρες και μαύρες ρίγες μπροστά από τις κόκκινες κουρτίνες της σκηνής). Η Log Lady επιβεβαιώνει αυτό που πάντα γνωρίζαμε αλλά αξίζει να τονιστεί και πάλι, 25 χρόνια μετά. «Ο κύκλος έχει σχεδόν κλείσει. Δες και άκουσε το όνειρο του χώρου και του χρόνου. Όλα επιστρέφουν τώρα, ρέουν σαν ποτάμι που ταυτόχρονα υπάρχει και δεν υπάρχει. Χωκ, η Λώρα είναι η μοναδική.»

Twin Peaks Season 3 607

Γιατί το «Twin Peaks» μπορεί να κοιτάει μπροστά αλλά δεν γίνεται να αγνοήσει το παρελθόν του. Μπορεί να εισάγει έναν μεγάλο αριθμό νέων χαρακτήρων αλλά στα χαρακτηριστικά τους – τις αμαρτίες των γονέων και των τέκνων και τις απειλές που γέννησε ο ίδιος ο άνθρωπος για να επιστρέψουν και να τον στοιχειώσουν – είναι φανερό το βάρος της ιστορίας του. Η Λώρα Πάλμερ πέθανε και όμως είναι ζωντανή (ακόμα και ο Γκόρντον Κόουλ αρχίζει να νιώθει ξανά την παρουσία της). Και κανείς δεν ξέρει πραγματικά πού πρόκειται να οδηγήσει αυτό το ταξίδι. Τίποτα στο μυαλό του Ντέιβιντ Λιντς δεν είναι τυχαίο. Απλά δεν έχουμε βρει ακόμα το κλειδί που θα αποκωδικοποιήσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων και των κρυπτικών μηνυμάτων που στέλνει ο Σμήναρχος Μπριγκς 25 χρόνια μετά το θάνατό του. Στην τελική, ίσως δεν υπάρχει καν κλειδί. Μόνο ο κατάλληλος τρόπος για να δούμε τα πράγματα.

Τα επεισόδια του τρίτου κύκλου του «Twin Peaks» προβάλλονται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την COSMOTE TV κάθε Δευτέρα, λίγες μόνο ώρες μετά την προβολή τους στην Αμερική.

Περισσότερο «Twin Peaks»

Twin Peaks 607

Διαβάστε εδώ τα recaps των επεισοδίων του πρώτου (θρυλικού) κύκλου του «Twin Peaks»

Twin Peaks